Volwassenen en beugels

Waarom krijgen steeds meer volwassenen een beugel?
Naarmate beugels de laatste jaren steeds minder lomp en zichtbaar zijn geworden, worden ze om uiteenlopende redenen steeds vaker ook door volwassenen gedragen. Sommige volwassenen willen problemen met hun tanden of kaak corrigeren voordat er ernstige of meer schade ontstaat. Anderen willen er mooier uitzien door al lang bestaande cosmetische problemen aan te pakken. Vergeet daarbij niet dat zelfs 'cosmetische' problemen in de loop van de tijd serieuze schade kunnen veroorzaken. Scheefgetrokken tanden en kaken kunnen leiden tot voortijdige slijtage, vergevorderd tandbederf en tandvleesontsteking, kunstgebitten of andere reconstructieve oplossingen en zelfs uitgebreide chirurgie voor het corrigeren van ernstige problemen.

Nieuwe technieken en de komst van doorzichtige, minder opzichtige beugels betekenen dat volwassenen steeds vaker een beugel kiezen voor het corrigeren van:

  • Openingen tussen tanden (spleetje)

  • Tanden die tegen elkaar aanduwen (overlappingen)

  • Scheve tanden

  • Overbeet

  • Onderbeet

  • Kruisbeet

Hoe weet ik of een beugel voor volwassenen geschikt voor me is?
Als u denkt dat u baat bij een beugel zou kunnen hebben, vraagt u uw tandarts om een doorverwijzing naar een orthodontist. Dat is iemand die speciaal is opgeleid voor het oplossen van problemen met tanden die niet goed recht staan. De orthodontist kijkt naar uw tanden en neemt misschien een röntgenfoto om de onderliggende botstructuur nader te bekijken. Op basis van zijn of haar bevindingen wordt er een behandelplan opgesteld. Hoewel een beugel een populaire optie is voor het rechtzetten van scheve tanden, kan een orthodontist u ook vertellen of u mogelijk baat zou kunnen hebben bij andere soorten orthodontische middelen, zoals verwijderbare beugels, hoofdbescherming, een buitenboordbeugel of vaste beugel.

Dit artikel is bedoeld om meer inzicht en algemene kennis te verschaffen over mondhygiëne. Het is niet bedoeld ter vervanging van professionele adviezen, diagnoses of behandelingen. Vraag uw tandarts of een andere gekwalificeerde zorgverlener om advies als u vragen hebt over een medische aandoening of behandeling.  

Gerelateerde artikelen