Wat is een tandenbleekset?
Badge field

Kosten laser whitening

Published date field

Wat is laser whitening?

Ben je geïnteresseerd in een laser whitening behandeling om een stralend witte glimlach te verkrijgen? Wij hebben alle essentiële informatie die je nodig hebt om een weloverwogen keuze te maken. We bieden je inzicht in hoe laser whitening precies werkt, de nazorg die vereist is na de behandeling, mogelijke bijwerkingen, de kosten die verbonden zijn aan laser whitening, en meer.

Laser whitening is een cosmetische tandheelkundige behandeling die wordt uitgevoerd door een tandheelkundig specialist. Hierbij wordt een whitening product aangebracht op je tanden, waarna een speciaal laserlicht wordt gebruikt op het whitening product om het whitening proces te versnellen.

Laser whitening is de laatste jaren erg populair geworden dankzij de snelle, opvallende resultaten die het kan opleveren. Vergeet echter niet dat de resultaten voor iedereen anders zijn. Raadpleeg zeker je tandheelkundig specialist die je meer informatie kan geven over wat je precies kan verwachten na een laser whitening behandeling.

Hoe werkt laser whitening?

Bij laser whitening wordt een whitening gel met een witmakend ingrediënt aangebracht op de tanden. Daarna wordt er een speciaal laserlicht gebruikt op de tanden om het whitening proces te activeren en te versnellen. Dit kan je meestal verwachten wanneer je kiest voor een laser whitening behandeling:

Vóór de whitening:

  • Je tandheelkundige zal een kleurenkaart gebruiken om de exacte tint van je tanden te bepalen. Deze zal opnieuw worden gebruikt na de laser whitening behandeling om je de behaalde resultaten te tonen.

  • Soms zal je tandheelkundig specialist vóór en na de behandeling een foto nemen ter vergelijking.

  • Voor de behandeling van start gaat, zullen je ogen, tandvlees, lippen en mondcontour goed worden beschermd zodat deze niet in contact komen met het whitening product en het LED-laserlicht.

De whitening behandeling

  • De tandheelkundig specialist zal aan de laser whitening behandeling beginnen door de whitening gel voorzichtig op je tanden aan te brengen.

  • Hierna wordt een speciaal tandheelkundig LED-laserlicht gebruikt om de gel te activeren en het whitening proces te starten. Het LED-laserlicht versnelt de chemische reactie van de whitening gel om vlekken en verkleuring af te kunnen breken.

  • Afhankelijk van het type laser whitening behandeling dat je tandheelkundig specialist toegepast, moeten de whitening gel en het LED-laserlicht meer dan eens worden gebruikt.

  • Zodra de whitening behandeling is afgelopen, zal de tandheelkundige de whitening gel grondig van je tanden spoelen.

Zorg na de behandeling

Wanneer de tandheelkundige klaar is met de laser whitening, wordt de nazorg met je besproken. Hoewel dit kan variëren bij elke e tandheelkundige, vind je hier enkele adviezen die je tandheelkundig specialist je voor de eerste 48 uur na de laser whitening behandeling kan geven:

  1. Consumeer voornamelijk witgekleurde voedingsmiddelen en dranken en vermijd donkergekleurde etenswaren en vloeistoffen om je tanden te beschermen tegen verkleuringen. Dit betreft onder andere voedingsmiddelen zoals bessen, groene groenten, curry's, en dranken zoals thee, koffie en rode wijn.
  2. Probeer niet te roken en geen tabakswaren te kauwen, dit kan je tanden namelijk ook verkleuren.
  3. Gebruik geen gekleurde mondspoeling of tandpasta.

Hier vind je enkele tips om je tanden zo wit mogelijk te houden en de resultaten van de laser whitening in de daaropvolgende maanden en jaren te behouden:

  • Probeer donker gekleurd eten en drinken zoveel mogelijk te vermijden omdat deze door de jaren heen verkleuring kunnen veroorzaken.

  • Drink donker gekleurde drankjes met een rietje.

  • Poets je tanden met een degelijke whitening tandpasta die veilig is voor je tandglazuur en flos regelmatig.

  • Ga regelmatig langs bij een tandheelkundige voor controle en voor een professionele reiniging van je tanden.

Welke witmakende ingrediënten worden gebruikt bij laser whitening

De tandheelkundige zal tijdens de laser whitening behandeling kiezen uit twee witmakende ingrediënten. De eerste optie is waterstofperoxide, de tweede carbamideperoxide. Hier vind je meer informatie:

Waterstofperoxide

Waterstofperoxide geeft zuurstofmoleculen vrij die door het oppervlak van het tandglazuur heen dringen en een chemische reactie teweegbrengen met de vlekken. Deze chemische reactie verwijdert vlekken op het tandoppervlak en onder het tandglazuur. Je tanden worden witter gemaakt zonder dat het structuur wordt aangetast.

Carbamideperoxide

Carbamideperoxide is erg vergelijkbaar met waterstofperoxide. Het gaat om een combinatie van waterstofperoxide en het chemische bestanddeel carbamide, oftewel ureum. Hoewel het enigszins verschilt van waterstofperoxide, blijft de werking ervan in essentie hetzelfde.

Wanneer kiezen voor laser whitening

Er zijn een aantal redenen om voor laser whitening te kiezen. Hier vind je enkele zaken die mensen in beschouwing nemen voordat ze kiezen voor een laser whitening behandeling:

  1. Vlekken en verkleuring: Als je vrij verkrijgbare tandenbleekproducten zoals whitening tandpasta’s, tandenbleeksets, whitening pennen of strips al hebt uitgeprobeerd maar je bent niet tevreden over de resultaten, dan kan je een laser whitening overwegen.
  2. Specifieke resultaten: Je hebt misschien een specifiek resultaat voor ogen dat je niet kan bereiken met vrij verkrijgbare tandenbleekproducten. Raadpleeg in dit geval jouw tandheelkundig specialist om na te gaan of een laser whitening behandeling de gewenste resultaten kan opleveren.
  3. Snelle resultaten: Als je op zoek bent naar snelle resultaten, dan kan je een laser whitening behandeling overwegen. Meestal zijn de resultaten al zichtbaar na één sessie, soms zijn er meerdere nodig.
  4. Professionele begeleiding: Als je bang bent om zelf whitening producten aan te brengen op je tanden en je verkiest hiervoor jouw ervaren tandheelkundige, dan is laser whitening misschien wel wat voor jou.

Bijwerkingen laser whitening

Laser whitening is doorgaans veilig, maar sommige mensen kunnen kort na de behandeling last krijgen van tand- of tandvleesgevoeligheid. Je tandheelkundig specialist zal de mogelijke bijwerkingen met jou bespreken en zal je ook bijstaan om ze indien nodig te verlichten.

Alternatieven voor laser whitening

Whitening kits

Een whitening kit voor thuis is een geweldige manier om een stralend witte glimlach te bekomen. Ga op zoek naar kits van betrouwbare merken waarvan de doeltreffendheid klinisch is bewezen. Sommige kits zijn ook voorzien van LED- lampjes die het whitening proces versnellen.

Whitening strips

Whitening strips zijn dunne, flexibele stukjes plastic of polyetheen die bedekt zijn met een whitening gel. Deze strips worden op de boven- en ondertanden ‘gekleefd’ om ze witter te maken.

Whitening pennen

Een whitening pen is een penachtig toestel dat je gebruikt om een whitening serum aan te brengen op je tanden. Ze zijn erg handig en makkelijk te gebruiken. De pen bestaat meestal uit een plastic tube met een borstelapplicator waarmee je het whitening serum aanbrengt op je tanden.

Hoeveel kost laser whitening

De kosten van laser whitening verschillen per tandartsenpraktijk en zijn ook afhankelijk van het specifieke type laserbehandeling dat wordt gebruikt. Echter, je kunt verwachten dat de prijs voor laser whitening ergens tussen de €200 en €1000 zal liggen. Voor een exacte prijsopgave is het aan te raden om contact op te nemen met je tandheelkundige specialist.

Dit artikel is bedoeld om meer inzicht en algemene kennis te verschaffen over mondhygiëne. Het is niet bedoeld ter vervanging van professionele adviezen, diagnoses of behandelingen. Vraag uw tandarts of een andere gekwalificeerde zorgverlener om advies als u vragen hebt over een medische aandoening of behandeling.