VRAAG EN ANTWOORD OVER LABORATORIUM- EN KLINISCHE RESULTATEN MET BETREKKING TOT DE EFFECTEN VAN TANDPASTA EN MONDWATER OP HET CORONAVIRUS

Uit recente studies van Colgate-Palmolive blijkt dat onze mondverzorgingsproducten mogelijk bij kunnen dragen aan het tijdelijk verminderen van de aanwezigheid van het coronavirus in de mond. Uit laboratoriumtests bleek dat SARS-CoV-2, het virus dat COVID-19 veroorzaakt, door bepaalde soorten tandpasta's, mondwaters en mondsprays met meer dan 99% werd geneutraliseerd. Uit klinische tests met COVID-19-positieve patiënten bleek dat bepaalde mondwaters met cetylpyridiniumchloride (CPC) plus zink, waterstofperoxide of chloorhexidine de aanwezigheid van het virus in de mond tot 30 en 60 minuten na reinigen aanzienlijk verminderden. Lees verder voor antwoorden op een aantal van de meest gestelde vragen. Let op: niet alle producten zijn overal verkrijgbaar. Vraag aan uw lokale winkelier welke producten voor u beschikbaar zijn.

Algemene vragen:

 

1. Welke tandpasta's en mondwaters neutraliseerden het coronavirus tijdens laboratoriumtests met 99% of meer?

* Deze tandpasta's zijn o.a.: Colgate Total en bepaalde Meridol-producten.

* Deze mondwaters en -sprays zijn o.a.: Producten met 0,075% CPC, inclusief de meeste soorten Colgate Total-sprays en -mondwaters, Colgate Plax, Vedshakti-spray en Colgate Zero-mondwater. Meridol-mondwater, waar geen CPC inzit, neutraliseerde het virus ook voor 99%.

2. Welke mondwaters reduceerden de aanwezigheid van het virus in de mond tot 60 minuten tijdens de klinische studie?

Peroxyl, PerioGard en Colgate Total (buiten de V.S., verkocht als Colgate Zero in Noord-Amerika).

3. Zorgt de verminderde aanwezigheid van het virus in mijn mond ervoor dat ik geen COVID-19 krijg, of dat ik het niet verspreid?

Als het coronavirus is waargenomen in uw mond, dan heeft u het virus al opgelopen. Er is op dit moment geen sluitend bewijs dat een verminderde aanwezigheid van het virus in de mond ervoor kan zorgen dat u COVID-19 niet oploopt of verspreidt. Het reduceren van de aanwezigheid van het virus in speeksel (dat zich verspreidt via praten, zingen of hoesten) kan het risico op verspreiding mogelijk helpen verminderen.

4. Kan het reduceren van de aanwezigheid van het virus in mijn mond helpen om de symptomen van COVID-19 te verminderen of sneller te herstellen?

Er is geen klinisch bewijs dat aantoont dat het reduceren van de aanwezigheid van het virus in de mond u kan helpen de symptomen van COVID-19 te verminderen of sneller te herstellen. Er zijn veel factoren van invloed op de duur en ernst van COVID-19, waaronder de sterkte van uw immuunsysteem.

5. Wat wordt bedoeld met "het virus neutraliseren"?

Met "het virus neutraliseren" bedoelt men dat hoewel het virus aanwezig is, het niet langer besmettelijk is, en dat het zich niet meer kan vermenigvuldigen.

6. Hoe helpen mondverzorgingsproducten het virus te neutraliseren?

Uit de huidige gegevens vermoeden we dat mondverzorgingsproducten het omhulsel van het virus oplossen. Door het verliezen van deze beschermende laag kan het virus zich niet meer aan cellen binden en ze dus niet meer infecteren.

7.  Is het een goed idee om te poetsen of reinigen voordat ik op stap ga of mensen ontmoet?

Een dagelijkse mondverzorgingsroutine is zeker aan te bevelen. Ook het dragen van een mondkapje, het houden van afstand en het wassen van uw handen helpen om de verspreiding van het virus te voorkomen. Op dit moment is er geen sluitend bewijs dat poetsen of reinigen een besmetting met of het verspreiden van COVID-19 kan voorkomen. Het reduceren van de aanwezigheid van het virus in uw speeksel (dat zich verspreidt via praten, zingen en hoesten), kan het risico op verspreiding mogelijk verminderen. We hebben extra studies gepland om te onderzoeken hoe poetsen en reinigen van invloed is op de aanwezigheid van het virus in de mond. Regelmatig poetsen en reinigen met veilige, effectieve producten is echter belangrijk bij het onderhouden van een goede mondgezondheid.

8. Hoe representeren testresultaten uit laboratoria wat er in de mond van een persoon gebeurt?

Bij laboratoriumtests wordt een vereenvoudigd model gebruikt waarbij onder zeer gecontroleerde omstandigheden wordt bepaald of de antimicrobiële formules van Colgate het coronavirus kunnen neutraliseren. Deze laboratoriummethode wordt internationaal geaccepteerd en erkend om te bepalen hoe sterk een tandpasta of mondwater een virus neutraliseert. Colgate-Palmolive voert aanvullende klinische onderzoeken uit om te bepalen of deze resultaten ook in de mond leiden tot een mindere aanwezigheid van het virus.

9. Hoe effectief zijn de geteste producten van Colgate-Palmolive in vergelijking met Listerine, Crest en andere concurrenten tegen het coronavirus?

We hebben de efficiëntie van concurrerende producten niet getest.

10. Als ik mijn tanden poets of reinig met mondwater, moet ik dan ook een mondkapje dragen?

Ja. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) van de Verenigde Staten raden iedereen aan een mondkapje te dragen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Blijf de aanbevelingen volgen om besmetting met en de verspreiding van COVID-19 te voorkomen, zoals het dragen van een masker, afstand houden en de handen wassen.

11. Heeft tanden poetsen of het gebruik van mondwater invloed op de antilichamen?

Nee, tanden poetsen of het gebruik van mondwater heeft geen invloed op de antilichamen.

 

Vragen over tandpasta:

 

12. Neutraliseert elke tandpasta het coronavirus?

We hebben naast Colgate Total en een aantal Meridol-producten geen andere tandpasta's getest om te zien of ze het coronavirus kunnen neutraliseren.

13. Is tanden poetsen van invloed op de aanwezigheid van het coronavirus in mijn mond?

Hoewel onze laboratoriumstudies naar het coronavirus bemoedigend zijn, kunnen we zonder verdere klinische studies niet zeggen of deze resultaten ook in de mond op zullen treden. We organiseren op dit moment klinische studies om te bepalen of het gebruik van Colgate Total-tandpasta bij mensen die positief getest zijn op het coronavirus tijdelijk leidt tot een verminderde aanwezigheid van het virus in de mond.

14. Hoelang duurt het virusreducerende effect in de mond van de Colgate Total-tandpasta's?

We doen op dit moment onderzoek om te bepalen of de uit laboratoriumonderzoek gebleken neutralisering van het coronavirus ook optreedt in de mond. Uit deze klinische resultaten zal moeten blijken hoe sterk de aanwezigheid van het virus wordt gereduceerd en voor hoelang dit effect aanhoudt.

Mondreinigers en -sprays:

 

15. Welke producten bevatten 0,075% cetylpyridiniumchloride (CPC)?

De meeste soorten Colgate Total-sprays en -mondwaters, Colgate Plax, Vedshakti-spray en Colgate Zero-mondwater.

16. Reduceert elk mondwater of elke mondspray tijdelijk de aanwezigheid van het virus in de mond?

We hebben alleen Colgate Peroxyl, Colgate PerioGard en Colgate Total (buiten de V.S., verkocht als Colgate Zero in Noord-Amerika) getest tijdens onze klinische studies. We zijn blij te kunnen mededelen dat al deze producten effectief tijdelijk de aanwezigheid van het virus in de mond verminderen. We hebben geen andere producten getest.

17. Werkt chloorhexidine (CHX) 0,12% en 0,2% net zo effectief als waterstofperoxide?

De laboratoriumstudie was niet bedoeld om de effectiviteit van de twee producten te vergelijken. De bedoeling was om te testen hoe effectief de twee producten het coronavirus neutraliseren.

18. Hoe sterk vermindert het gebruik van een mondwater of -spray de aanwezigheid van het virus in mijn mond?

Uit laboratoriumtests bleek dat het gebruik van Colgate-mondreinigers met cetylpyridiniumchloride voor 30 of 60 seconden leidde tot 99,9% neutralisatie van het coronavirus. We hebben een inleidende klinische studie gedaan om te bepalen of deze neutralisatie ook tijdelijk optreedt in de mond. Uit deze studie bleek dat dit inderdaad het geval is. Resultaten van een klinische studie met Colgate Total (buiten de V.S., verkocht als Colgate Zero in Noord-Amerika), Colgate PerioGard en Colgate Peroxyl-mondwaters laten zien dat het reinigen met deze producten volgens de voorschriften direct resultaat had, waarbij de aanwezigheid van het virus in de mond significant afnam. Deze afname hield 30 tot 60 minuten stand, met de sterkste afname direct na het reinigen.

19. Beschermt reinigen met een mondwater me tegen COVID-19?

Hoewel uit een klinische studie een significante afname bleek in de aanwezigheid van het virus in de mond na gebruik van bepaalde mondwaters (een afname die 30 tot 60 minuten na het reinigen stand houdt), hebben we op dit moment geen sluitend bewijs dat het reinigen met een mondwater of het gebruik van mondsprays kan beschermen tegen het oplopen of verspreiden van COVID-19. Regelmatig reinigen speelt echter een belangrijke rol in het onderhouden van een gezonde mond. Tandartsen raden aan om een mondwater te gebruiken als onderdeel van uw dagelijkse mondverzorging.

20. Dien ik een mondwater alleen thuis te gebruiken of ook voordat ik word behandeld bij de tandarts, om de aanwezigheid van het coronavirus te reduceren?

Uit ons onderzoek bleek dat de sterkste reductie in het algemeen vlak na het reinigen plaatsvond, waarbij de afname tot 60 minuten significant bleef. We raden aan om thuis te reinigen zoals aanbevolen als onderdeel van uw dagelijkse mondverzorging. Uit onze klinische studies blijkt ook dat reinigen direct voor een behandeling bij de tandarts zinvol is.

21. Wanneer dienen patiënten vóór een behandeling hun mond te reinigen?

Gebaseerd op de resultaten raden we aan dat patiënten direct vóór een behandeling hun mond reinigen. Uit de resultaten van de klinische studie bleek de afname van het virus direct na het reinigen het sterkst. Deze afname bleef tot 60 minuten na het reinigen significant. U kunt ook overwegen uw patiënten aan te raden om minder dan één uur voor aankomst bij uw praktijk hun mond te reinigen om medewerkers waarmee ze in contact komen vóór de behandeling te beschermen.

Dit artikel is bedoeld om meer inzicht en algemene kennis te verschaffen over mondhygiëne. Het is niet bedoeld ter vervanging van professionele adviezen, diagnoses of behandelingen. Vraag uw tandarts of een andere gekwalificeerde zorgverlener om advies als u vragen hebt over een medische aandoening of behandeling.