Wat is een tandenbleekset?
Badge field

Is het bleken van tanden veilig? | Colgate

Published date field

Niets boezemt meer vertrouwen in dan een prachtige glimlach. Met een parelwitte glimlach ben je overal het stralende middelpunt. Toch zijn er heel wat dingen, zoals je kop koffie in de ochtend of een glaasje wijn ‘s avonds, die vlekken kunnen veroorzaken op je geliefde gebit. Wanneer je de mogelijke whitening opties onder de loep neemt, stel je jezelf misschien wel de volgende vraag: Is het bleken van tanden slecht?

Kan het bleken van tanden je tanden beschadigen?

Tandenbleekbehandelingen zijn al jarenlang populair en de vraag naar effectieve tanden whitening methodes blijft groeien. De industrie voor cosmetische tandenbleekproducten heeft naar verwachting in 2021 een indrukwekkende omzet van ongeveer 3,8 miljard dollar wereldwijd behaald. De American Dental Association (ADA) bevestigt dat er betrouwbare en krachtige tandenbleekopties beschikbaar zijn, zowel voor professionele behandelingen bij de tandartspraktijk als voor thuisbleekkits en over-the-counter tandenbleekmiddelen. Hoewel deze bleekproducten over het algemeen veilig zijn, kunnen gebruikers soms milde bijwerkingen ervaren, zoals tandvleesgevoeligheid, toegenomen tandgevoeligheid en interacties met bestaande tandheelkundige werkzaamheden. Het is belangrijk om te kiezen voor ADA-goedgekeurde tandenbleekproducten en -diensten om de gezondheid van uw gebit te waarborgen en het beste resultaat te behalen.

Geïrriteerd tandvlees

Waterstofperoxide en carbamideperoxide zijn de primaire werkzame stoffen die vaak worden aangetroffen in tanden whitening producten. De behandelingen die worden aanbevolen door je tandheelkundige professional – of het nu gaat om een sessie in de tandartspraktijk of om een whiteningkit die je mee naar huis krijgt – bevatten een hogere dosis van deze blekende agenten. Wanneer het whiteningmiddel in contact komt met je tandvlees, kan dit irritatie veroorzaken. Je tandarts zal echter preventieve maatregelen nemen om je tandvlees te beschermen. Tijdens tandheelkundige behandelingen zal een beschermende gel worden toegepast om het tandvlees te isoleren van het whiteningmiddel. Whiteningkits voor thuis zijn daarentegen op maat gemaakt en sluiten nauwkeurig aan op je tanden, waardoor de kans op contact van de whitening gel met het tandvlees wordt verminderd. Mocht je toch irritatie ervaren, dan zal deze over het algemeen vanzelf weer wegtrekken.

Gevoelige tanden

Gevoelige tanden zijn eveneens een vaak voorkomende bijwerking van alle soorten whitening. Volgens de ADA wordt tandgevoeligheid mogelijk veroorzaakt door een ontsteking van de tandpulpa wanneer die tijdens de whitening behandeling is blootgesteld aan peroxide. De ernst van de gevoeligheid wordt beïnvloed door tal van factoren, zoals onder andere het peroxide percentage, eventuele reparaties, of zelfs de toegepaste lichtintensiteit. De gevoeligheid kan vanzelf weer weggaan, maar als dat niet het geval is, dan kan je proberen om:

  • Je tanden te poetsen met een tandpasta voor gevoelige tanden

  • De whitening strips of trays minder lang te dragen

  • Je tandarts om een product met fluoride te vragen om de remineralisatie van de tanden te bevorderen

  • Het whitening proces enkele dagen te pauzeren om je tanden zo de tijd te geven om zich aan te passen

Effecten op tandheelkundige reparaties

Onderzoek wijst uit dat whitening behandelingen nadelige gevolgen kunnen hebben voor tandheelkundige reparaties. Deze gevolgen hangen natuurlijk ook af van het type materiaal dat wordt gebruikt. Afhankelijk van de gebruikte concentratie aan peroxide, de aanbrengtijd en de leeftijd van het tandheelkundig amalgaam kan peroxide ervoor zorgen dat kwik sneller zal weglekken uit het tandheelkundig amalgaam.De hoeveelheid vrijgekomen kwik blijft echter onder het niveau dat geassocieerd wordt met gezondheidsrisico's. Andere materialen, zoals diegene die gebruikt worden voor kronen en implantanten, zijn bovendien uiterst resistent tegen peroxide. Als je je zorgen maakt over de impact van whitening op je tandheelkundige werk, is het raadzaam om met je tandarts te overleggen over de veiligste benadering.

Hoe maak je je tanden witter op een veilige manier

Als je streeft naar een wittere glimlach, kun je de volgende richtlijnen volgen om whitening producten op een veilige manier te gebruiken.

Stap één: Praat met je tandarts. Tandartsen kunnen de gezondheid van je gebit nagaan en eventuele problemen, zoals gaatjes of tandvleesziektes, aanpakken vóór je begint met een whitening behandeling. Ze kunnen je ook adviseren over wat de meest geschikte whitening behandeling is en zullen al je vragen beantwoorden.

Stap twee: Controleer of het ‘ADA Seal of Acceptance’ aanwezig is. Als je je afvraagt of een product veilig is, zoek dan naar het ‘ADA Seal of Acceptance’ (keurmerk van de American Dental Association). De ADA heeft onafhankelijke onderzoeken beoordeeld en heel wat whitening tandpasta’s en enkele whitening strips goedgekeurd op het gebied van veiligheid en doeltreffendheid.

Stap drie: Volg de gebruiksaanwijzing. Elk product heeft specifieke instructies wat betreft de gebruiksduur en -frequentie. Door het product te vaak of onjuist te gebruiken, loop je een hoger risico op bijwerkingen zoals geïrriteerd tandvlees of gevoelige tanden.

Is het bleken van tanden veilig? Ja, dat kan het zijn. Bekijk je whitening behandeling simpelweg als eender welke medische behandeling: luister naar je tandarts, volg de instructies op en kijk uit voor ongewenste bijwerkingen. Zo kan je je tanden op een veilige en doeltreffende manier witter maken en je glimlach weer laten stralen.

Dit artikel is bedoeld om meer inzicht en algemene kennis te verschaffen over mondhygiëne. Het is niet bedoeld ter vervanging van professionele adviezen, diagnoses of behandelingen. Vraag uw tandarts of een andere gekwalificeerde zorgverlener om advies als u vragen hebt over een medische aandoening of behandeling.