Kunnen medicijnen een invloed hebben op mijn mondgezondheid?
Badge field

Kunnen medicijnen een invloed hebben op mijn mondgezondheid?

Published date field

 

Medicijnen zijn belangrijk om tal van gezondheidsaandoeningen te behandelen, maar soms kunnen ze ongewenste bijwerkingen hebben. De mondgezondheid is een van de domeinen waarin deze bijwerkingen tot uiting kunnen komen.Dit zijn de soorten medicijnen die vaak een droge mond veroorzaken:

Het effect van medicijnen op de mondgezondheid

Ja, medicijnen kunnen je mondgezondheid beïnvloeden. Van deze bijwerkingen komt een droge mond het vaakst voor. Daarom is het belangrijk om je tandarts in te lichten omtrent alle medicijnen die je neemt, inclusief medicijnen zonder recept.

Typen medicijnen die een droge mond kunnen veroorzaken

De volgende soorten medicijnen kunnen tot een droge mond leiden: 

  •  antihistaminica, vaak gebruikt om allergieën te behandelen;
  •  neusdruppels, gebruikt om een verstopte neus vrij te maken; 
  • pijnstillers; 
  • diuretica, gebruikt om overtollig vocht in het lichaam te verwijderen; 
  • medicijnen tegen hoge bloeddruk; 
  • antidepressiva.

 

Andere orale bijwerkingen door medicijnen

Naast een droge mond kunnen andere medicijnen orale bijwerkingen veroorzaken zoals abnormale bloedingen, ontstoken weefsel of zweren, een brandend gevoel in de mond, gevoelloosheid of tintelingen, moeilijk je mond kunnen bewegen en verandering van smaak.

Wat moet je doen als je deze symptomen ervaart?

Als je een van deze symptomen hebt, is het belangrijk dat je je tandarts of huisarts raadpleegt. Hij of zij kan je dosis aanpassen of je medicijn veranderen om deze bijwerkingen te verminderen. Stop nooit met het innemen van een medicijn zonder eerst een zorgverlener te raadplegen.

Hoewel medicijnen belangrijk zijn om tal van gezondheidsaandoeningen onder controle te krijgen, is het belangrijk om te begrijpen dat ze bijwerkingen kunnen hebben, onder meer op je mondgezondheid. Als je medicijnen neemt en bezorgd bent over hun effect op je mond, aarzel dan niet om er met je tandarts over te praten.

Dit artikel is bedoeld om meer inzicht en algemene kennis te verschaffen over mondhygiëne. Het is niet bedoeld ter vervanging van professionele adviezen, diagnoses of behandelingen. Vraag uw tandarts of een andere gekwalificeerde zorgverlener om advies als u vragen hebt over een medische aandoening of behandeling.