Sommige mensen worden geboren met tanden die wat geler zijn dan normaal. En bij anderen verkleuren de tanden bij het ouder worden. Uw natuurlijke tandkleur kan ook door veel andere factoren worden beïnvloed. Verkleuringen aan de oppervlakte (uitwendige verkleuringen) kunnen worden veroorzaakt door:
- Tabak (roken of kauwen)
- Koffie, thee en rode wijn
- Bepaalde etenswaren, zoals kersen en bosbessen
- Afzetting van tandsteen (hard geworden tandplak)
Verkleuringen onder de oppervlakte (inwendige verkleuringen) kunnen worden veroorzaakt door:
- Gebruik van het antibioticum tetracycline in de levensfase waarin de tanden gevormd worden
- Geel of grijs worden van tanden als gevolg van veroudering
- Een trauma dat leidt tot het afsterven van de tandzenuw, waardoor de tand bruin, grijs of zwart verkleurt
- Slikken van te veel fluoride in de periode dat het gebit gevormd wordt (tot aan het 16e levensjaar), waardoor de tanden "vlekken" vertonen
Verkleurde tanden |
Tanden na bleking |
Hoe kunnen tanden witter worden gemaakt?
Grondige reiniging door een tandarts of mondhygiënist is vaak al voldoende voor het verwijderen van uitwendige verkleuringen die veroorzaakt zijn door voedsel en tabak. Tussen de bezoeken aan de tandarts door kunt u een tandpasta met witmakers gebruiken om uitwendige verkleuringen tegen te gaan. Soms is een professionele behandeling noodzakelijk voor het verwijderen van hardnekkige uitwendige verkleuringen die al jarenlang aanwezig zijn.
Inwendige verkleuringen kunnen worden behandeld door te bleken of door een facing (schildje) of een kroon aan te brengen. Al deze methoden zijn veilig en effectief, maar de tandarts zal aangeven welke behandeling het meest geschikt is, afhankelijk van de staat van het gebit en het gewenste resultaat. Hierbij houdt de tandarts rekening met:
- Het type en de mate van verkleuring
- Hoeveel van de tandstructuur nog resteert (Bevat de tand veel vullingen? Zijn aanpassingen van de vorm van de tand noodzakelijk of gewenst?)
Hoe gaat het bleken van tanden in zijn werk?
Het bleken van tanden kan plaatsvinden bij de tandarts of thuis, met door de tandarts verstrekte hulpmiddelen. Bij beide methoden wordt gebruik gemaakt van een bleekgel die de verkleuringen doet verbleken. Vaak zijn de tanden tijdens het blekingsproces enigszins gevoelig.
- Thuis bleken
- Bleken bij de tandarts
Tegenwoordig wordt thuis bleken het meest toegepast. Op basis van een afdruk van uw tanden maakt de tandarts een goed passende "bleeklepel". U vult deze met een bleekgel. De bleeklepel wordt gedurende ongeveer twee weken elke dag (of nacht) maximaal twee uur lang gedragen. Veel moderne blekingssets bevatten een oplossing met 10-15% carbamide-peroxide. Mits onder toezicht van een tandarts uitgevoerd, is thuis bleken een zeer effectieve methode.
Deze methode is kostbaarder en wordt minder vaak toegepast. Een behandeling duurt een half tot een heel uur en moet soms enkele malen worden herhaald. Ter bescherming van uw mond wordt er meestal een gelachtige substantie op uw tandvlees aangebracht, en er wordt een rubber lapje rond de tandhalzen geplaatst. Vervolgens wordt een oxiderende oplossing (de bleekvloeistof) op de tanden aangebracht. Soms wordt er met tussenpozen van vijf minuten een speciaal licht gebruikt om de bleekvloeistof te activeren.
Wat zijn facings?
Bij een facing wordt een laagje composietmateriaal of een composiet of porseleinen "schildje" toegepast om verkleurde tanden te verfraaien of om gebroken of misvormde tanden een regelmatig uiterlijk te verschaffen. Er zijn twee hoofdtechnieken:
- Facings van composiet Om te beginnen wordt de voorkant van de tand enigszins afgeslepen om te voorkomen dat de tand te dik wordt. Vervolgens worden met een mild zuur microscopisch kleine groefjes in het oppervlak van de tand geëtst. Dan wordt op de tand een laagje composiethars in de kleur van de omliggende tanden aangebracht. Deze "facing" wordt vervolgens in de juiste vorm gebracht, met speciaal licht uitgehard en ten slotte geëgaliseerd en gepolijst.
- Schildjes Een schildje is een dun kapje dat aansluit bij de kleur en vorm van uw tand. Porseleinen schildjes zijn meestal sterker, maar composiet schildjes zijn goedkoper. Bij een porseleinen schildje maakt de tandarts een afdruk van de tand, meestal nadat de voorzijde van de tand enigszins is bijgeslepen. Deze afdruk wordt naar het tandtechnisch laboratorium gezonden, waar het schildje wordt geproduceerd. Bij beide soorten schildjes wordt de tand voorbereid door de voorzijde te etsen met een milde etsvloeistof. Het schildje wordt vervolgens met een soort cement aan de tand gehecht.
Porseleinen schildjes zijn weliswaar duurder, maar de kleur sluit beter aan op de omliggende tanden en ze gaan meestal vijf tot tien jaar mee.
Voor aanbrengen van de facing |
Na aanbrengen van de facing |
Kunnen mijn nieuwe witte tanden ook weer verkleuren?
Alle soorten tanden en kiezen kunnen verkleuren, ook facings en schildjes. Om te voorkomen dat de verkleuringen terugkeren, kunt u beter geen koffie, thee of rode wijn drinken, niet roken en sterk gekleurde etenswaren vermijden. En poets uw tanden twee keer per dag met een tandpasta met witmakers.
Copyright © 2002, 2003 Colgate-Palmolive Company. Alle rechten voorbehouden.