Feiten over Colgate Total®-tandpasta met triclosan

Colgate Total®-tandpasta bevat een unieke formule met 0,3% van het antibacteriële ingrediënt triclosan om schadelijke tandplakbacteriën, de oorzaak van de meest voorkomende mondgezondheidsproblemen, te bestrijden. Het is klinisch bewezen dat Colgate Total®-tandpasta de bacteriën die tandvleesaandoeningen kunnen veroorzaken, effectiever vermindert dan andere tandpasta's.

Volgens onlangs gepubliceerde onderzoeksresultaten lijdt ruim 50% van de Europese bevolking aan parodontitis, en ruim 10% aan een ernstige ziekte: (König et al, 2011). Tandplak of gingivitis die niet behandeld wordt, kan leiden tot ernstige tandvleesproblemen, met mogelijk bot- en tandverlies als gevolg. Regelmatig poetsen met een gewone fluoridetandpasta geeft niet de anti-bacteriële bescherming die Colgate Total®-tandpasta biedt. Bovendien pakt Colgate Total®-tandpasta zowel de oorzaak als de gevolgen van schadelijke plakbacteriën aan. Gezien de groeiende hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek waarin mondgezondheid in verband wordt gebracht met de algemene gezondheid, is dit een belangrijk verschil.

  • Colgate Total®-tandpasta is gebaseerd op een unieke formule die twee actieve ingrediënten bevat: fluoride en triclosan. Het is klinisch bewezen dat deze unieke formule tandplak en tandvleesproblemen vermindert.

Europese studie naar Colgate Total®-tandpasta met triclosan

Onafhankelijke wetenschappelijke comités van de Europese Commissie hebben triclosan meerdere malen beoordeeld en hebben geconcludeerd dat het een veilig ingrediënt in tandpasta is. Het Wetenschappelijk Comité voor cosmetische producten en voor consumenten bestemde niet-voedingsproducten (WCCNVP) concludeerde in 2002 dat het gebruik van 0,3% triclosan in tandpasta, de hoeveelheid in Colgate Total®, als veilig wordt beschouwd. Het Wetenschappelijk Comité voor consumentenproducten (WCC) kwam tot dezelfde conclusie in 2002 en 2006, evenals het Wetenschappelijk Comité voor consumentenveiligheid (WCCV) in 2011. Om die reden is in april 2014 in een amendement op de Cosmeticaverordening van de EU het gebruik van triclosan in tandpasta bevestigd tot een hoeveelheid van 0,3%. Daarnaast hebben twee geneesmiddelenautoriteiten in de EU (de Britse MHRA en de Ierse HPRA) Colgate Total® met triclosan beoordeeld en goedgekeurd als een veilige en doeltreffende medicinale tandpasta.

De Food and Drug Administration van de VS over Colgate Total®-tandpasta met Triclosan

Colgate Total®, met het actieve bestanddeel triclosan, is als veilig en doeltreffend goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) via diens strenge New Drug Application (NDA)-proces. Dit is hetzelfde proces als de FDA gebruikt voor de goedkeuring van geneesmiddelen op recept. Voor het NDA-beoordelingsproces is een uitgebreid onderzoek van de veiligheid voor de mens vereist. Alle beoordelingen van nieuwe geneesmiddelen omvatten een onderzoek van niet-klinische studies waarin een breed scala aan toxicologische eindpunten aan de orde komen, waaronder carcinogeniteit, voortplantingstoxiciteit, ontwikkelingstoxiciteit, oog- en huidirritatie en toxiciteit op de korte en lange termijn. Daarnaast zijn de veiligheidsgegevens voor Colgate Total® grondig beoordeeld door vooraanstaande regelgevende organen over de hele wereld; deze blijven het gebruik van triclosan in onze tandpasta als veilig beschouwen.

Er zijn meer aan collegiale toetsing onderworpen klinische studies van Colgate Total® gepubliceerd dan van elke andere tandpasta ter wereld. De veiligheid en doeltreffendheid van Colgate Total®-tandpasta wordt bevestigd door meer dan 90 wetenschappelijke studies, waarbij 20.000 proefpersonen betrokken waren en die in duur varieerden van 2 weken tot 5 jaar, en door een omvangrijke reeks aan veiligheidsbeoordelingen.

Voor de NDA-goedkeuring van de FDA is daarnaast blijvende observatie vereist. De veiligheid is sinds 1997 voortdurend gevolgd door een wereldwijd systeem voor geneesmiddelenbewaking om nadelige gebeurtenissen te signaleren, en wij verstrekken jaarlijks updates aan de FDA.

De FDA blijft de doeltreffendheid en veiligheid van Colgate Total® met triclosan onderschrijven. In een op 16 december 2013 gehouden persconferentie heeft de Deputy Director van het Office of New Drugs van het FDA Center for Drug Evaluation and Research het standpunt van het orgaan bevestigd dat Colgate Total® doeltreffend en veilig is: “Van triclosan in tandpasta is aangetoond dat het doeltreffend is bij de preventie van gingivitis die veroorzaakt wordt door bacteriën in de mond. Gingivitis kan tot enorme schade aan het gebit leiden. En ze hebben studies verricht waaruit blijkt dat het gebruik van triclosan in die situatie veilig en doeltreffend is.” Het volledige transcript van de FDA-persconferentie, met inbegrip van de opmerkingen over Colgate Total®-tandpasta (zie pagina 11 van het transcript), is te raadplegen via de website van de FDA.

ColgatePalmolive.nl  |  Colgate.nl  |  Juridische/Privacy-verklaring  |  Cookiebeleid  |  Contact
© Colgate-Palmolive Company. Alle rechten voorbehouden.
You are viewing the Netherlands site.