Mondverzorging Persoonlijke Verzorging Schoonmaakmiddelen
Ken jouw Natuurlijke ingrediёnten Beauty & Lifestyle Tips Stuur een E-card Artikelen over natuurlijke ingrediënten
 
Geneesmiddelen uit je eigen achtertuin: verbouw je eigen medicijntuin.

Door Verna Gates

Eeuwenlang groeiden medicijnen gewoon in onze tuinen en in het wild. Beoefenaars van de geneeskunde verzamelden en prepareerden planten en genazen daarmee heel uiteenlopende kwalen van schaafwond tot depressie.

Vandaag de dag zou je zelf een prachtige tuin, vol met kleurige bloemen met een geneeskrachtige werking, kunnen aanleggen. Probeer een aantal van dergelijke planten in je tuin en profiteer van hun heilzame werking.

Duizendblad
Toen de Grieken richting Troy trokken, namen zij Achilles - die naast vechten ook gespecialiseerd was in genezing - met hen mee. Ogenschijnlijk immuun voor pijlen, droeg hij de gewonden het kamp binnen en heelde hij hun wonden met de plant die zijn naam droeg, de Achillea millefolia, tegenwoordig bekend als duizendblad.

Honderden jaren later, ontdekken we dat een duizendblad actieve anti-bacteriële stoffen bevat en werkt als een bloedstelpend middel. “Verzamel de bladeren en bind ze om een wond”, zegt Ila Hatter, interpretatieve naturalist en consultant in de A&E documentaire; In the Shadow of Cold Mountain.

Paarse Echinacea
Lang geleden in Noord-Amerika spoelden oude medicijnmannen eerst hun handen met deze plant voordat ze deze in hete kolen gooiden. De paarse echinacea werd als zo krachtig gezien dat het zeggenschap over vuur zou geven.Vandaag de dag zijn de wortels, bladeren en stam van de paarse echinacea handig in het bouwen van immuunsystemen.

Rozenbottel
Je kunt een verkoudheid voorkomen met Vitamine C uit rozenbottel. Er zijn maar weinig bloemen zo mooi als de roos. De Rosa Rugosa is minder sierlijk dan andere rozen, maar heeft grote rozenbottels die vol zitten met Vitamine C. Verzamel de rozenbottels en verwerk ze in salades of eet ze als bosbessen.

St. Janskruid
St. Janskruid werd oorspronkelijk gebruikt als geneesmiddel tegen dwaasheid. De donzige gele bloemen van de Hypericum Perfoliatum vrolijken de tuin op, maar er wordt ook van gezegd dat het goed gebruikt kan worden als een natuurlijke remedie tegen depressies.

Bergamot Munt
Goede medicijnen beginnen met een goede voeding, en als je er geen hebt, zal munt je maag rustig houden. Bergamot Munt, ofwel Mondarna didyma, werd ooit gezien als een patriottische drank doordat een paar mensen uit Boston Engelse thee in de haven hadden gedumpd. Het bevat thymol en volgens Hatter is dat de ontsmettende stof in Listerine.

Hete mintthee verkoelt en helpt verstopping tegen te gaan. Kook verse of gedroogde mintbladeren in water voor thee of verrijking van een salade of drink het met een rietje.

Moederkruid
Het moderne leven brengt ons meer dan eens hoofdpijn, vanwelke velen al verlicht kunnen worden door het aanzicht van witte bloemen. Maar moederkruid, of Chrysanthemum parthenium, verricht wonderen volgens Hatter. Slachtoffers van migraine die elke dag een blad van het moederkruid eten kunnen de frequentie en intensiteit van hoofdpijn verminderen. Thee van gedroogde bladeren kan ook helpen.

Koningskaars
Iedere tuin heeft een wakende plant nodig en de koningskaars is een legendarische beschermer van het huis (het zou slechte geesten verjagen). Deze hoge gele wachter wordt ook wel Verbascum genoemd en strooit donzige gele blaadjes uit als een pad voor je voeten en geeft je naar verluidt kracht. De bladeren kunnen worden gedroogd als basis voor thee die goed zou zijn voor mensen met bronchitus en astma. Je kunt de bloemen ook in olie weken en een druppel hiervan in een pijnlijk oor druppelen. Dit werkt volgens Hatter tegen de pijn.

De violenfamilie
Het genot van de lente en winter in je medicijntuin wordt veroorzaakt door de vrolijke gezichtjes van de violenfamilie. Violen en vioolachtigen, alle violen zitten vol vitamine C en bevatten een stof die haargroei bevorderd (het bouwt haarvaten). “Het eten van violen is een goede manier om je bloedvaten te versterken”, aldus Hatter. “In de lente maken we bloemensalade’s en violen zijn daarop een zoete aanvulling. Bovendien bevat 1 kopje blaadjes meer vitamine C dan een sinaasappel.”

Trek ze gewoon niet uit de grond
Er is een theorie van oude kruidenieren dat een plant die van mensen houdt en uitbundig om hen heen groeit, is bedoeld om hen te helpen en te helen. Meerdere planten die wij als “onkruid” beschouwen zijn eigenlijk geweldige medicijnen als je in staat bent ze te accepteren in je medicijntuin. Denk aan alle inspanning die je bespaart door het onkruid niet te wieden.

Sommige planten houden van mensen zoals de paardenbloem of de Taramacum officinale. Geloof het of niet, maar deze plant werd geïntroduceerd als een landbouwgewas. Er zijn weinig gewassen voedzamer dan deze plant. De paardenbloem is rijker in vitamine A dan wortelen. De bloemen bevatten lecithine, een vet-emulgator en triglyceride-verminderaar. Een thee van de bladeren is diuretisch en funcioneert als laxeermiddel, wat het tot een goed afslankmiddel maakt.

Eén van de grootste bedreigingen voor onze gezondheid is overgewicht. De oude oplossing voor obesitas was de plant Muur, of Stellaria media, die veel van onze gazonnen plaagt. De kleine groene plant met een sterachtige witte bloem bevat saponien dat volgens kruidenier Susan Weed helpt vet tegen te gaan. Deze kleine plant kan zichzelf vijf keer voortplanten binnen één seizoen. Het verwerken van de plant in een salade is een goede manier om dit te, maar ook je taille te controleren.

Kleuren zoals opvallend paars en helder geel zullen van de lente tot de herfst in deze medicijntuin te vinden zijn. De temperatuurbestendige violen kondigen de lente aan, de paarse Echinacea, Bergamot Munt en St. Janskruid regeren in de zomer en de Koningskaars bereikt zijn hoogtepunt in de herfst. Of je nu de medicinale eigenschappen wil testen of gewoon wil genieten van hun schoonheid, je zult een tuin hebben die uniek en praktisch is.

Veiligheidsvoorschriften
Voordat je gebruik gaat maken van een medicinale plant, verzeker de veiligheid dan door absoluut zeker te stellen welke plant het betreft. Gebruik nooit planten die gespoten zijn met bestrijdingsmiddelen of die bloot hebben gestaan aan koolstofmonoxide. Pluk de kruiden voor bemesting om het maximale potentieel eruit te halen.

© 1999-2005 iParenting, LLC. Alle rechten voorbehouden.

Bovenstaande informatie refereert niet aan Palmolive producten.