Colgate Oral and Dental Health Resource Center

Innovatieve tandpasta's die elk type gebit schoon en stralend maken.

Tandpasta's

Een tandenborstel voor elk type glimlach, ontwikkeld met comfort en resultaat in gedachte.

Tandenborstels

Helpt beschermen tegen bacteriën

Mondwater

Elk gebit is anders en heeft andere verzorging nodig. Colgate heeft een oplossing voor elk gebit.

Probleem oplossingen
Lettergrootte

Waarom uw kind een ‘space maintainer’ of ‘plaatshouder’ nodig kan hebben

Kinderen kunnen een plaatshouder nodig hebben als ze al vroeg een tand kwijtraken of als er een melktand getrokken moet worden vanwege tandbederf. Als dit het geval is, is het belangrijk om de voordelen te weten van het gebruik van een plaatshouder en hoe het een gezond gebit bij uw kind kan helpen ondersteunen.
Een plaatshouder wordt door de tandarts of orthodontist op maat gemaakt van acrylaat of metaal. Het kan los of vast in de mond van het kind worden geplaatst. De bedoeling ervan is om de ruimte open te laten zodat de volwassen tand op de juiste plek kan doorkomen. Melktanden zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de tanden, kaakbotten en spieren en helpen om de blijvende tanden op hun plaats te krijgen bij het wisselen van de melktanden. Als de ruimte niet wordt behouden, dan kunnen de tanden naar de open ruimte verschuiven waardoor een orthodontische behandeling nodig kan zijn. Niet elk kind dat vroeg een melktand kwijtraakt heeft een plaatshouder nodig, maar u dient advies in te winnen bij uw tandarts of orthodontist om te bepalen of een plaatshouder nodig is.

Verschillende soorten plaatshouders
Er zijn twee soorten plaatshouders voor kinderen: verwijderbare en vaste plaatshouders.

  1. Verwijderbaar – verwijderbare plaatshouders zijn hetzelfde als een orthodontische beugel en zijn meestal gemaakt van acrylaat. In sommige gevallen kan een kunsttand worden gebruikt om de ruimte op te vullen die open moet blijven voor de nog niet doorgebroken tand.
  2. Vast – er zijn vier verschillende soorten vaste plaatshouders: een unilaterale plaatshouder, een kroon en lus, een afstandsplaatje en een linguale boog.

De unilaterale en kroon en lusplaatshouders worden in de mond geplaatst om plaats voor een tand open te houden. De unilaterale plaatshouder wordt rond de buitenkant van de tand gewikkeld en wordt verbonden met een metalen lus die de ruimte intact laat. De kroon en lus is een daadwerkelijke kroon die de tand bedekt en die wordt bevestigd aan de lus zodat er voldoende ruimte is voor de tand die nog moet doorbreken.
Het afstandsplaatje wordt meestal gebruikt voor een nog niet doorgebroken volwassen kies. Het is een iets gecompliceerdere plaatshouder omdat het uiteinde van het metaal in het tandvlees wordt geplaatst om de ruimte open te houden. De tandarts zal de voortgang van het doorbreken van de volwassen kies in de gaten houden zodat de kies goed kan doorbreken met deze plaatshouder.
De linguale plaatshouder is meestal bilateraal en kan vast worden gemaakt aan de kiezen en worden verbonden met een draadje aan de binnenkant van de onderste voortanden. Dit wordt meestal gebruikt voor meerdere ontbrekende tanden.
Soms hebben kinderen ontbrekende tanden door aangeboren ziekten en kan een gedeeltelijke prothese nodig zijn in plaats van een plaatshouder. Uw tandarts kan u adviseren en bepalen of dit een optie is.

Het dragen van de plaatshouder
Zodra de plaatshouder gemaakt is door de tandarts of orthodontist, kan het een paar dagen duren voordat uw kind eraan gewend is. De tandarts bespreekt met het kind en de ouders wat de juiste manier is om de plaatshouder schoon te maken zodat het tandvlees gezond blijft en vrij van tandplak. Er worden instructies gegeven voor tandenpoetsen en flossen of stoken voor een betere mondverzorging.
Als de plaatshouder vast is, dan is het belangrijk om plakkerige etenswaren en etenswaren met veel suiker, zoals snoep en kauwgom, te vermijden omdat de plaatshouders anders los kan gaan zitten of vies kan worden. De plaatshouders moet ook niet met de tong of vingers worden ingedrukt omdat ze dan los kunnen gaan zitten of kunnen verbuigen.
Uw kind moet regelmatig op controle bij de tandarts of de orthodontist om de voortgang van de behandeling met de plaatshouder in de gaten te houden en de plaatshouder elke zes maanden professioneel te laten reinigen.

© Copyright 2011 Colgate-Palmolive Company

Gerelateerde video's

Gerelateerde gidsen

Een gezonde mond op elke leeftijd

Een gezonde mond op elke leeftijd

Een gids over de ontwikkeling van het kindergebit vanaf de geboorte tot 18 jaar.
Gaatjesvoorspeller

Gaatjesvoorspeller

Lees hoe groot de kans is dat uw kind gaatjes krijgt aan de hand van een paar eenvoudige vragen.
ColgatePalmolive.nl  |  Colgate.nl  |  Juridische/Privacy-verklaring  |  Cookiebeleid  |  Contact
© Colgate-Palmolive Company. Alle rechten voorbehouden.
You are viewing the Netherlands site.