Colgate Oral and Dental Health Resource Center

Innovatieve tandpasta's die elk type gebit schoon en stralend maken.

Tandpasta's

Een tandenborstel voor elk type glimlach, ontwikkeld met comfort en resultaat in gedachte.

Tandenborstels

Helpt beschermen tegen bacteriën

Mondwater

Elk gebit is anders en heeft andere verzorging nodig. Colgate heeft een oplossing voor elk gebit.

Probleem oplossingen
Lettergrootte

Mondgezondheid en algehele gezondheid van vrouwen


Bestaat er een verband tussen mijn mondzorg en mijn algehele gezondheid?

Het rapport van de Amerikaanse 'Surgeon General' (equivalent van de Nederlandse Inspecteur van de Geneeskundige Dienst voor de Koninklijke Landmacht) over mondgezondheid verklaart dat een gezonde mond belangrijk is voor een goede algemene gezondheid. In het bijzonder voor vrouwen blijkt uit een groeiend aantal onderzoeken dat er een link is tussen tandvleesaandoeningen en uiteenlopende gezondheidsproblemen die invloed hebben op vrouwen. Aangezien tandvleesproblemen bacteriële infecties zijn, kunnen de bacteriën in de bloedsomloop terechtkomen en een factor worden bij het veroorzaken van andere gezondheidsproblemen:

 • Hartziekte: Mensen die last hebben van tandvleesaandoeningen lopen mogelijk meer risico op hartziekten en twee keer zoveel risico op een hartaanval met dodelijke afloop. Hartziekte is ook de belangrijkste doodsoorzaak onder Amerikaanse vrouwen.1
 • Beroerte: Een studie vond een oorzakelijk verband tussen mondontstekingen als risicofactor voor een beroerte.2
 • Diabetes: Mensen met diabetes hebben meer kans op tandvleesproblemen. Hierdoor wordt het ook vaak lastiger voor diabetespatiënten om hun bloedsuiker te regelen. Tandvleesproblemen kunnen verder ook een risicofactor voor diabetes vormen, zelfs bij verder gezonde personen.3
 • Ademhalingsmoeilijkheden: Bacteriën die in de mondholte groeien, kunnen in de longen terechtkomen en ademhalingsproblemen zoals longontsteking veroorzaken. In het bijzonder bij mensen met tandvleesproblemen.4
 • Gevolgen bij zwangerschap: Zwangere vrouwen die last hebben van tandvleesproblemen, lopen meer kans op een te vroege bevalling of een te klein kindje. Tandvleesproblemen kunnen ook toegenomen biologische vloeistofniveaus activeren, waardoor de bevalling te vroeg op gang komt.4

Aangezien tandvleesproblemen over het algemeen geen pijn doen, realiseren veel vrouwen zich niet eens dat ze het hebben, totdat het probleem een vergevorderd stadium heeft bereikt. Uw beste verdediging is dagelijks tandenpoetsen en flossen of stoken en regelmatig naar de tandarts gaan.
Op welke manier verandert mijn mondgezondheid bij het ouder worden?
Bij vrouwen spelen speciale mondzorgvereisten een rol tijdens de unieke fasen in hun leven. Veranderingen in vrouwelijke hormoonniveaus tijdens de puberteit, menstruatie, zwangerschap en menopauze versterken de manier waarop het tandvlees op tandplak reageert. Op dit soort momenten moeten vrouwen dus extra grondig zijn bij het dagelijkse tandenpoetsen en flossen om tandvleesproblemen te voorkomen.

Andere belangrijke informatie:

 • Menstruatie — sommige vrouwen merken dat hun tandvlees vlak voor hun menstruatie opzwelt en bloedt, terwijl anderen last hebben van koortsuitslag of zweertjes. Deze symptomen verdwijnen meestal als de menstruatie begint.
 • Orale anticonceptiemiddelen - ontstoken tandvlees is een van de meestvoorkomende bijwerkingen.
 • Zwangerschap — onderzoek wijst uit dat veel zwangere vrouwen last hebben van zwangerschapstandvleesontsteking, omdat tandplak zich op de tanden ophoopt, waardoor het tandvlees geïrriteerd raakt. De symptomen zijn onder meer rood, ontstoken en bloedend tandvlees. Prenatale verzorging is extra belangrijk.
 • Menopauze — de mondsymptomen die in dit levensstadium van vrouwen optreden, zijn onder meer rood of ontstoken tandvlees, pijn en ongemak in de mond, een brandend gevoel, veranderde smaak en droge mond.
 • Osteoporose — een aantal onderzoeken wijzen op een verband tussen osteoporose en botverlies in de kaak. Onderzoekers suggereren dat dit kan leiden tot tandverlies, omdat de dichtheid van het bot dat de tanden ondersteunt, afneemt. In combinatie met tandvleesontsteking versnelt osteoporose het proces van botverlies rondom de tanden.
 • 1National Women's Health Resource Center, februari, 2000.
  2The American Academy of Periodontology, 5 juni 2000.
  3The American Academy of Periodontology, 17 januari 2001.
  4The American Academy of Periodontology, 15 mei 2000.

Gerelateerde video's

Gerelateerde gidsen

Tandvleesproblemen Quiz

Tandvleesproblemen Quiz

Hoeveel weet u eigenlijk over tandvleesproblemen? Doe de quiz en kom erachter.

Gerelateerde producten

mondgezondheid en gebitsgezondheid bij elke leeftijdscategorie

ColgatePalmolive.nl  |  Colgate.nl  |  Juridische/Privacy-verklaring  |  Cookiebeleid  |  Contact
© Colgate-Palmolive Company. Alle rechten voorbehouden.
You are viewing the Netherlands site.