Colgate Oral and Dental Health Resource Center

Innovatieve tandpasta's die elk type gebit schoon en stralend maken.

Tandpasta's

Een tandenborstel voor elk type glimlach, ontwikkeld met comfort en resultaat in gedachte.

Tandenborstels

Helpt beschermen tegen bacteriën

Mondwater

Elk gebit is anders en heeft andere verzorging nodig. Colgate heeft een oplossing voor elk gebit.

Probleem oplossingen
Lettergrootte

Zwangerschap/prenatale zorg en mondverzorging


Kan mondverzorging gevolgen hebben voor een zwangerschap?

Er is steeds meer bewijs dat er een verband is tussen tandvleesproblemen en vroeggeboortes. Zwangere vrouwen die last hebben van tandvleesproblemen , lopen meer kans op een te vroege bevalling of een te klein kindje.

Er is meer onderzoek nodig om te bevestigen hoe tandvleesproblemen de zwangerschap beïnvloeden. Maar het lijkt erop dat tandvleesproblemen zorgen voor een toename van de biologische vloeistoffen die de bevalling op gang brengen. De gegevens duiden er ook op dat als de tandvleesproblemen erger worden tijdens de zwangerschap, er een verhoogd risico is op een te vroeg geboren baby.

Wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat ik een gezonde zwangerschap heb?

Het beste advies voor vrouwen die zwanger willen worden is hun tandarts te bezoeken en eventuele tandheelkundige problemen te laten behandelen alvorens ze zwanger worden.

Tijdens uw zwangerschap hebben uw tanden en tandvlees speciale aandacht nodig. Regelmatig poetsen en flossen/stoken, een uitgebalanceerde voeding en regelmatig naar de tandarts gaan helpen bij het verminderen van gebitsproblemen tijdens de zwangerschap.

Welke gebitsproblemen kan ik krijgen tijdens een zwangerschap?

Onderzoek wijst uit dat veel zwangere vrouwen last hebben van zwangerschapstandvleesontsteking — omdat tandplak zich op de tanden ophoopt, waardoor het tandvlees geïrriteerd raakt. De symptomen zijn onder meer rood, ontstoken en bloedend tandvlees.

Zwangerschapstandvleesontsteking komt vaker voor tijdens zwangerschap omdat de verhoogde hormoonniveaus de manier versterken waarop het tandvlees op tandplak reageert. Maar het is de tandplak, en niet de hormonen, die de tandvleesontsteking veroorzaakt.

Het schoonhouden van uw gebit, met name bij het tandvlees, helpt om de kans op tandvleesontsteking tijdens de zwangerschap te verminderen of zelfs te voorkomen. Het vervangen van zoetigheid door voedzamere etenswaren zoals kaas, vers fruit of groente is beter voor uw gebit.

Wat kan ik verwachten als ik naar de tandarts ga tijdens mijn zwangerschap?

Laat uw tandarts weten dat u zwanger bent als u een afspraak maakt. Het is het beste om de afspraak te plannen tussen de vierde en zesde maand van uw zwangerschap. Dit is omdat de eerste drie maanden van de zwangerschap het belangrijkste zijn voor de ontwikkeling van de baby. Tijden het laatste trimester kan eventuele stress rond een tandartsbezoek het ontstaan van prenatale complicaties vergroten.

Meestal worden röntgenfoto's, verdovingen en antibiotica (met name tetracycline) niet voorgeschreven tijdens het eerste trimester, tenzij het absoluut noodzakelijk is. Tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap kan lang stil zitten in de tandartsstoel onprettig zijn. En het is bewezen dat zwangere vrouwen sneller moeten kokhalzen. Maar de tandarts is hierop voorbereid.

Als u met spoed naar de tandarts moet, laat dan voordat u aankomt weten dat u zwanger bent. Bespreek eventuele angsten, miskramen in het verleden en medicijngebruik want dit kan van invloed zijn op de werkwijze van de tandarts. Wellicht wil uw tandarts eerst met uw huisarts spreken voordat met een behandeling wordt gestart.

Zorg er bij twijfels of vragen voor dat uw tandarts en huisarts uw behoeften met elkaar bespreken. Houd u aan de voorgeschreven dosering van medicijnen. Dit geldt ook voor aspirine.

Gerelateerde video's

Gerelateerde gidsen

Tandvleesproblemen Quiz

Tandvleesproblemen Quiz

Hoeveel weet u eigenlijk over tandvleesproblemen? Doe de quiz en kom erachter.

Gerelateerde producten

mondgezondheid en gebitsgezondheid bij elke leeftijdscategorie

ColgatePalmolive.nl  |  Colgate.nl  |  Juridische/Privacy-verklaring  |  Cookiebeleid  |  Contact
© Colgate-Palmolive Company. Alle rechten voorbehouden.
You are viewing the Netherlands site.