Colgate Oral and Dental Health Resource Center

Innovatieve tandpasta's die elk type gebit schoon en stralend maken.

Tandpasta's

Een tandenborstel voor elk type glimlach, ontwikkeld met comfort en resultaat in gedachte.

Tandenborstels

Helpt beschermen tegen bacteriën

Mondwater

Elk gebit is anders en heeft andere verzorging nodig. Colgate heeft een oplossing voor elk gebit.

Probleem oplossingen
Lettergrootte

Is fluoride zinvol voor volwassenen?


Een van de belangrijkste dingen in het voorkomen van gaatjes is te zorgen voor voldoende fluoride.

Fluoride is niet alleen voor kinderen.

"Iedereen moet iedere dag fluoride binnenkrijgen", zegt Dr. Joan Gluch, assistent decaan voor gemeenschapsrelaties en directeur gezondheidsvoorlichting aan de school voor tandheelkunde van de universiteit van Pennsylvania. "Fluoride is niet alleen goed voor kinderen."

Twintig jaar geleden dachten tandartsen dat fluoride voornamelijk werkte bij het versterken van tanden die nog ontwikkeld moesten worden voor ze in de mond zaten, wat betekende dat vooral jonge kinderen fluoride toegediend kregen.

Onderzoek heeft nu aangetoond dat plaatselijke fluoride, waaronder tandpasta's, mondwater en fluoridebehandelingen, waarschijnlijk belangrijker is voor het tegengaan van gaatjes dan het versterken van ontwikkelende tanden.

"Sommige volwassenen denken dat ze vanzelf gaatjes krijgen of hun tanden verliezen als ze ouder worden", zegt Dr. Gluch. "Dat hoeft niet zo te zijn." Hoewel iedereen iedere dag fluoride moet gebruiken, lopen sommige volwassenen meer risico. Zij kunnen een uitgebreidere aanvulling nodig hebben. Om te achterhalen of u een verhoogd risico loopt, moet u zichzelf de volgende vragen stellen:

1. Neem ik  medicijnen waarvan mijn  mond droog wordt? Heb ik een ziekte waar mijn mond droog van wordt?

Veel volwassenen slikken medicijnen die een droge mond, of xerostomie , veroorzaken. Bij veelgebruikte medicijnen komen deze bijwerking voor, onder andere bij allergiemedicijnen, antihistaminica, anxiolytica en bloeddrukverlagende middelen.

Sommige aandoeningen, vooral het syndroom van Sjögren, kunnen ook een droge mond tot gevolg hebben.
"Zonder speeksel is er meer kans op gaatjes" aldus Dr. Gluch. Speeksel helpt namelijk de zuren in uw mond te neutraliseren en spoelt etensresten weg die voer zijn voor bacteriën. Speeksel bevat ook veel elementen, zoals fluoride, die uw tanden gezond houden.

Als u last hebt van een droge mond, probeer dan een mondwater met fluoride om uw mond te smeren en uw tanden te beschermen. Bij de apotheek zijn ook speekselvervangers verkrijgbaar. Veel mensen gebruiken het ter vervanging van het speeksel dat ze tekort komen. Dr. Gluch zegt ook: "Blijf uw medicijnen gewoon nemen! Sommige mensen zuigen heel hard op een snoepje om te zorgen voor meer speeksel, maar dat zorgt alleen maar voor meer suiker in de mond. Drink meer water en als u wilt snoepen, doe dat dan suikervrij en gebruik dagelijks fluoride."

2. Heeft ik  teruggetrokken tandvlees zodat een groter deel van mijn tanden blootliggen of heeft mijn tandarts verteld dat dit het geval is?

Tegen de tijd dat u volwassen bent, hebt u waarschijnlijk een tandvleesprobleem gehad, die ervoor zorgt dat het tandvlees terugtrekt en de tanden bloot komen te liggen. Zo hebben bacteriën meer ruimte om te groeien, waardoor u gevoeliger bent voor gaatjes in de wortels van uw tanden. Meer dan de helft van de volwassenen ouder dan 75 jaar heeft bijvoorbeeld last gehad van tandbederf. Als uw tandarts u behandeld heeft voor een tandvleesprobleem, dan kan het zijn dat de vorm van uw tandvlees veranderd is en dat uw tandhalzen blootliggen, wat ook kan leiden tot bederf.

Om de wortels van uw tanden te beschermen kan uw tandarts een laag fluoridevernis of -gel aanbrengen en kunt u een mondwater met fluoride of een fluoridegel gebruiken.

3. Zijn er het afgelopen jaar bij mij gaatjes gevuld?
Als dat onlangs gebeurd is, loopt u meer risico, zegt Dr. Gluch. "Als u ieder jaar of om het jaar een gaatje moet vullen, dan is er iets aan de hand en hebt u extra fluoride nodig", zegt ze.

4. Heb ik  kronen en/of bruggen?
Ook in tanden met een kroon kan een gaatje ontstaan. Zolang de natuurlijke tand aanwezig is, loopt u risico. "Als u kronen en bruggen hebt, is het gebied waar de kroon op de tand zit, een risico voor tandbederf, en hebt u fluoride nodig", aldus Dr. Gluch.

5. Draag ik  een beugel?
"Veel tieners en volwassenen dragen orthodontistische hulpmiddelen. Hierin komen veel bacteriën vast te zitten die moeilijk met een tandenborstel te verwijderen zijn", zegt Dr. Gluch. "Mensen kunnen gaatjes krijgen rond de haken, dus we raden een mondwater of gel met fluoride aan om de tanden te helpen mineraliseren."

6. Wordt of ben ik  bestraald bij hoofd en nek?
Volwassenen waarbij het hoofd en de nek bestraald worden lopen veel risico op tandbederf omdat de straling hun speekselklieren kan aantasten, wat een droge mond veroorzaakt. Speeksel werkt tegen tandbederf en mensen die een droge mond hebben, lopen een groter risico.

We maken de tanden van de patiënt schoon voor bestraling en geven extra fluoride", zegt Dr. Gluch. "De speekselklieren groeien niet meer aan, dus de droge mond is een permanente aandoening. We raden deze mensen aan iedere twee of drie maanden naar de tandarts te gaan en altijd extra fluoride te gebruiken."

Wat is eraan te doen
Alle volwassenen moeten een fluoridetandpasta gebruiken, ongeacht hoe groot het risico is dat ze lopen. Er zijn ook mondspoelingen met fluoride te verkrijgen, die één- of tweemaal per dag gebruikt mogen worden. Tandpasta is verantwoordelijk voor ongeveer 1000 delen per miljoen fluoride en mondwater voor ongeveer 250 delen per miljoen.
Als u denkt dat u een hoog risico op tandbederf loopt, vraag uw tandarts dan om fluoridebehandelingen. Tijdens een behandeling droogt uw tandarts of mondhygiënist uw tanden af en brengt er een gel op aan of doet de gel of het schuim in een bitje dat u één tot vier minuten in uw mond moet houden. Het kan ook zijn dat er een vernis of gel op de wortels van uw tanden aangebracht wordt. Tot een half uur na de behandeling mag u niets eten of drinken en niet roken. Fluoridebehandelingen bij de tandarts bevatten 9000 delen tot 20.000 delen per miljoen fluoride, afhankelijk van het soort fluoride.

U kunt thuis ook iedere dag een fluoridebehandeling uitvoeren. De fluoride in deze behandelingen, meestal gels op recept, varieert van 1000 tot 5000 delen per miljoen. Uw tandarts of mondhygiënist kan deze behandelingen voorschrijven toegespitst op uw persoonlijke behoeften en het risico op tandbederf.
Praat tenslotte ook met uw tandarts om het risico op tandbederf vast te stellen. Tandartsen en mondhygiënisten kunnen fluorideproducten voorschrijven in combinatie met een goede mondverzorging, niet te veel snoepen en voedingsvezels en het gebruik van antibacteriële producten om de kans op nieuw bederf te verkleinen.
"Volwassenen moeten weten dat problemen met hun gebit niet het noodzakelijke gevolg zijn van ouder worden", zegt Dr. Gluch. "Door het gebruik van fluoride en andere preventieve middelen kunnen volwassenen hun gebit gezond houden, ook als ze ouder worden."

©2001-2002 InteliHealth Inc. All rights reserved.

Last Updated: 11/13/2001

Gerelateerde video's

Gerelateerde gidsen

Tandvleesproblemen Quiz

Tandvleesproblemen Quiz

Hoeveel weet u eigenlijk over tandvleesproblemen? Doe de quiz en kom erachter.

Gerelateerde producten

mondgezondheid en gebitsgezondheid bij elke leeftijdscategorie

ColgatePalmolive.nl  |  Colgate.nl  |  Juridische/Privacy-verklaring  |  Cookiebeleid  |  Contact
© Colgate-Palmolive Company. Alle rechten voorbehouden.
You are viewing the Netherlands site.