Colgate Oral and Dental Health Resource Center

Innovatieve tandpasta's die elk type gebit schoon en stralend maken.

Tandpasta's

Een tandenborstel voor elk type glimlach, ontwikkeld met comfort en resultaat in gedachte.

Tandenborstels

Helpt beschermen tegen bacteriën

Mondwater

Elk gebit is anders en heeft andere verzorging nodig. Colgate heeft een oplossing voor elk gebit.

Probleem oplossingen
Lettergrootte

Informatie over stress en de invloed ervan op uw gebit

In deze zware economische tijden zijn veel mensen werkeloos en heeft iedereen last van stress. Stress kan niet alleen een negatieve invloed hebben op lichaam en geest, maar zelfs op uw gebit.
Stress is een vorm van spanning die in het lichaam van mensen optreedt als reactie op externe prikkels en die gevolgd wordt door een bepaald patroon van fysiologische reacties. Er zijn vier soorten stress te onderscheiden: eustress (positieve stress), distress (negatieve stress), onderstress en overstress.

  • Eustress is een positieve vorm van stress. Het is een motiverend soort stress waardoor iemand een project of taak kan voltooien.
  • Distress is een slecht soort stress dat mensen beïnvloed door angst, frustratie en soms woede.
  • Onderstress treedt op als iemand geen positieve stress ervaart. Het kan tot problemen, verveling en een gevoel van hopeloosheid leiden.
  • Overstress is het resultaat van stress en treedt op als iemand te veel gepusht wordt om deadlines te halen.

Volgens David Cochran (DDS, PhD), de directeur van de American Academy of Periodontology en voorzitter van het Department of Periodontology aan de University of Texas Health Science Center in San Antonio in de VS zijn mensen als ze stress ervaren sneller geneigd in negatieve gewoonten te vervallen die slecht zijn voor hun gebit, bijvoorbeeld roken of alcoholgebruik. Roken en alcoholgebruik zijn risicofactoren die kunnen leiden tot het ontstaan van parodontitis.

Uit een onderzoek dat in 2007 in het Journal of Periodontology werd gepubliceerd, bleek dat stress een negatieve invloed heeft op de mondhygiëne. Van de deelnemers aan dit onderzoek meldde 56 procent dat stress invloed had op de mate waarin zij effectief poetsten en flosten. Mensen die gestrest zijn, maken het hormoon cortisol aan. Er wordt steeds meer cortisol aangemaakt, wat kan leiden tot parodontitis. Stress kan verder de mondhygiëne aantasten doordat de volgende problemen kunnen optreden:

1. De ontwikkeling van aften. Dit zijn kleine zweertjes in de mond die kunnen ontstaan door virussen en bacteriën bij een verminderde afweer.

2. Aandoeningen aan het kaakgewricht en tandenknarsen. Gestreste mensen kunnen problemen aan het kaakgewricht krijgen of gaan tandenknarsen, overdag of 's nachts in hun slaap.

3. Een droge mond. Stress kan de aanmaak van speeksel beïnvloeden. Er zijn ook bepaalde geneesmiddelen die de aanmaak van speeksel kunnen beïnvloeden.

4. Tandvleesaandoeningen. Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd waaruit blijkt dat stress invloed heeft op de mondhygiëne van mensen.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van problemen die door stress kunnen ontstaan. Vraag uw tandarts of mondhygiënist om advies als u een van deze problemen ervaart. Probeer stress te beperken door gezond te eten, voldoende te slapen en genoeg te bewegen om de spanning te verminderen.

© Copyright 2011 Colgate-Palmolive

Gerelateerde video's

Gerelateerde gidsen

Test over tandvleesproblemen

Test over tandvleesproblemen

Hoeveel weet u eigenlijk over tandvleesproblemen? Doe de quiz en kom erachter.

Gerelateerde producten

Mondverzoring en gebitsverzorging en categorie condities

ColgatePalmolive.nl  |  Colgate.nl  |  Juridische/Privacy-verklaring  |  Cookiebeleid  |  Contact
© Colgate-Palmolive Company. Alle rechten voorbehouden.
You are viewing the Netherlands site.