Colgate Oral and Dental Health Resource Center

Innovatieve tandpasta's die elk type gebit schoon en stralend maken.

Tandpasta's

Een tandenborstel voor elk type glimlach, ontwikkeld met comfort en resultaat in gedachte.

Tandenborstels

Helpt beschermen tegen bacteriën

Mondwater

Elk gebit is anders en heeft andere verzorging nodig. Colgate heeft een oplossing voor elk gebit.

Probleem oplossingen
Lettergrootte

Mondzorg voor patiënten met een handica

Ongeveer 52 miljoen Amerikanen hebben een stoornis, aandoening of handicap zoals autisme, cerebrale parese, een verstandelijke handicap, ruggenmergletsel, een visuele en/of auditieve handicap, spierdystrofie, depressie of epilepsie. Nog eens 25 miljoen Amerikanen hebben een ernstige lichamelijke handicap. Veel gehandicapte patiënten krijgen tandartsbehandelingen van ervaren tandartsen in ziekenhuizen, instellingen en verpleegtehuizen. Andere patiënten zijn onder behandeling bij een tandartspraktijk in de buurt.

De tandartspraktijk
Als u zorgt voor iemand met een handicap of zelf een handicap hebt, is open communicatie met de tandarts extra belangrijk.  Bespreek bij het maken van de afspraak de speciale behoeften van de patiënt met het personeel van de tandartspraktijk. Voorafgaande aan het bezoek van de tandartspraktijk moeten patiënt of zorgverlener en het team van de tandartspraktijk de volgende zaken bespreken:

  • Gaat de behandeling plaatsvinden in de tandartspraktijk of bijvoorbeeld in een ziekenhuis of kliniek?
  • Heeft de patiënt vooraf medicatie nodig? Zo ja, dan moet de tandarts overleggen met de zorgverlener en de arts van de patiënt voordat de patiënt de praktijk bezoekt.
  • Zijn er speciale voorzieningen nodig om de patiënt te kunnen behandelen in de tandartspraktijk? Bijvoorbeeld een patiënt in een rolstoel die in de tandartsstoel moet worden getild, of als de stand van de tandartsstoel moet worden aangepast zodat de patient prettiger ligt.
  • Wat is het doel van het tandartsbezoek? Welke specifieke procedures zullen er worden uitgevoerd? Een gebitscontrole of professionele reiniging, wordt er een vulling vervangen of geplaatst of moet er een tand worden getrokken? Het bezoek verloopt eenvoudiger als iedereen weet wat er gaat gebeuren.

Als de behandeling plaatsvindt in de tandartspraktijk, moet de duur van de afspraak en het moment van de dag afgestemd worden op de handicap van de patiënt. Er kan een zorgverlener of assistent beschikbaar zijn om de patiënt te kalmeren en te helpen tijdens de procedure zodat het bezoek aan de praktijk snel en soepel verloopt. Voor een geslaagd tandartsbezoek is communicatie, positieve steun en een zorgzame aanpak nodig.

Tijdens het bezoek kan de zorgverlener ook vragen stellen over de dagelijkse mondhygiëne van de patiënt. De tandarts of mondhygiënist geeft dan instructies over hoe het gebit van de patiënt het beste kan worden gereinigd om tandplak en voedselresten te verwijderen. Er moet tweemaal daags gepoetst worden met een fluoridetandpasta met antibacteriële werking om de vorming van tandplak tegen te gaan en om tandvleesontsteking te voorkomen. Afhankelijk van de behoeften van de patiënt kan de tandarts ook aanraden een antibacteriële mondspoeling of een mondspoeling met fluoride te gebruiken.

© Copyright 2010 Colgate-Palmolive Company

Gerelateerde video's

Gerelateerde gidsen

Test over tandvleesproblemen

Test over tandvleesproblemen

Hoeveel weet u eigenlijk over tandvleesproblemen? Doe de quiz en kom erachter.

Gerelateerde producten

Mondverzoring en gebitsverzorging en categorie condities

ColgatePalmolive.nl  |  Colgate.nl  |  Juridische/Privacy-verklaring  |  Cookiebeleid  |  Contact
© Colgate-Palmolive Company. Alle rechten voorbehouden.
You are viewing the Netherlands site.