Colgate Oral and Dental Health Resource Center

Innovatieve tandpasta's die elk type gebit schoon en stralend maken.

Tandpasta's

Een tandenborstel voor elk type glimlach, ontwikkeld met comfort en resultaat in gedachte.

Tandenborstels

Helpt beschermen tegen bacteriën

Mondwater

Elk gebit is anders en heeft andere verzorging nodig. Colgate heeft een oplossing voor elk gebit.

Probleem oplossingen
Lettergrootte

Tandheelkundige problemen gekoppeld aan HIV/AIDS

Wat is HIV/AIDS?
HIV (Human Immunodeficiency Virus) is het virus dat AIDS veroorzaakt. Dit virus wordt van persoon op persoon doorgegeven via bloedcontact (bloedtransfusies, met HIV geïnfecteerde naalden) en seksueel contact. Daarnaast kan een besmette vrouw die in verwachting is het HIV-virus aan haar kindje doorgeven tijdens de zwangerschap, gedurende de bevalling maar ook na de geboorte via de moedermelk.

AIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome) treedt op wanneer de HIV-infectie het immuunsysteem zodanig heeft verzwakt, dat het immuunsysteem bepaalde ziektes en infecties niet goed meer kan bestrijden. Er kunnen ook 'opportunistische' infecties optreden, die van het verzwakte immuunsysteem profiteren om andere ziektes te veroorzaken.

Hoe weet ik of ik HIV/AIDS heb?
Tandheelkundige problemen, zoals pijnlijk en bloedend tandvlees, herpeszweren in de mond en schimmel- en candida-ontstekingen zijn mogelijk de eerste tekenen van AIDS. Ga er echter niet zomaar vanuit dat u geïnfecteerd bent als een van deze symptomen optreden, aangezien ze ook onder de algemene bevolking kunnen optreden. De enige manier om te bepalen of u bent geïnfecteerd, is een HIV-test. Vraag het uw arts of een andere professional in de gezondheidszorg.

Een positief HIV-testresultaat betekent overigens niet dat u AIDS hebt. AIDS is een medische diagnose die op basis van specifieke criteria door een arts wordt gemaakt. U kunt ook niet op symptomen vertrouwen om te weten of u al dan niet bent geïnfecteerd met HIV. Veel mensen die met HIV zijn geïnfecteerd, hebben jarenlang geen last van symptomen.

Hierna volgen enkele waarschuwingssignalen van een (mogelijke) HIV-infectie:

  • Snel gewichtsverlies
  • Droge hoest
  • Vaak terugkerende koorts of overdadig nachtzweten
  • Slopende en onverklaarbare vermoeidheid
  • Opgezwollen lymfeklieren onder de oksels, in de lies of nek
  • Diarree die langer dan een week aanhoudt
  • Witte vlekken of ongebruikelijke puistjes op de tong, in de mond of in de keel
  • Longontsteking
  • Rode, bruine, roze of paarsachtige vlekken op of onder de huid of in de mond, neus of oogleden
  • Geheugenverlies, depressie en andere neurologische aandoeningen

Hoe kan ik HIV/AIDS voorkomen?
HIV wordt overgebracht wanneer bloed, sperma, vaginale vloeistof of moedermelk van een geïnfecteerd persoon in uw lichaam terechtkomt. De beste manier om HIV te voorkomen, is het vermijden van activiteiten die tot gevolg hebben dat het virus uw lichaam binnendringt. Voor meer informatie over de preventie van HIV/AIDS, raadpleegt u een arts of andere professional in de gezondheidszorg.

Veel mensen maken zich zorgen over het risico op infectie door een bloedtransfusie. Sinds 1985 wordt al het gedoneerde bloed in de Verenigde Staten op HIV getest. De Amerikaanse bloedbank wordt beschouwd als een van de veiligste bloedbanken ter wereld.

Kan ik HIV bij de tandarts oplopen?
Vanwege de aard van tandheelkundige behandelingen zijn veel mensen bang dat HIV tijdens de behandeling wordt overgebracht. Tussen de behandelingen van elke patiënt worden universele voorzorgsmaatregelen genomen om de transmissie van HIV en andere infectieziekten te voorkomen.

Deze voorzorgsmaatregelen vereisen dat tandartsen, mondhygiënisten en tandartsassistenten handschoenen, gezichtsmaskers en oogbescherming dragen en dat alle handinstrumenten (boren) en andere tandheelkundige instrumenten voor elke patiënt worden gesteriliseerd aan de hand van specifieke sterilisatieprocedures die door het CDC (Centers for Disease Control) uiteen worden gezet.Items die niet kunnen worden gesteriliseerd, worden in speciale containers weggegooid. Na elk patiëntbezoek worden de handschoenen weggegooid, de handen gewassen en wordt er voor de volgende patiënt een nieuw paar handschoenen aangetrokken.

Als u zich zorgen maakt, kunt u mogelijk worden gerustgesteld door een paar minuten de tijd te nemen om uw tandarts vragen te stellen over zijn of haar voorzorgsmaatregelen met betrekking tot veiligheid en gezondheid.

Hoe wordt HIV/AIDS behandeld?
Er zijn tegenwoordig een aantal medische behandelingen die de snelheid waarmee HIV het immuunsysteem verzwakt, kunnen vertragen. En er zijn andere behandelingen die bepaalde met AIDS geassocieerde ziektes kunnen voorkomen of behandelen. Net als bij andere ziektes biedt vroege detectie meer behandelingsmogelijkheden.

Gerelateerde video's

Gerelateerde gidsen

Test over tandvleesproblemen

Test over tandvleesproblemen

Hoeveel weet u eigenlijk over tandvleesproblemen? Doe de quiz en kom erachter.

Gerelateerde producten

Mondverzoring en gebitsverzorging en categorie condities

ColgatePalmolive.nl  |  Colgate.nl  |  Juridische/Privacy-verklaring  |  Cookiebeleid  |  Contact
© Colgate-Palmolive Company. Alle rechten voorbehouden.
You are viewing the Netherlands site.