Colgate Oral and Dental Health Resource Center

Innovatieve tandpasta's die elk type gebit schoon en stralend maken.

Tandpasta's

Een tandenborstel voor elk type glimlach, ontwikkeld met comfort en resultaat in gedachte.

Tandenborstels

Helpt beschermen tegen bacteriën

Mondwater

Elk gebit is anders en heeft andere verzorging nodig. Colgate heeft een oplossing voor elk gebit.

Probleem oplossingen
Lettergrootte

Diabetes en mondproblemen

Is er een verband tussen tandvleesproblemen en diabetes?
Van de bijna 21 miljoen Amerikanen die diabetes hebben, zullen velen versteld staan als ze horen over de onverwachte complicatie die in verband wordt gebracht met deze aandoening. Onderzoek toont aan dat tandvleesproblemen vaker voorkomen bij mensen met diabetes, waardoor ernstige tandvleesproblemen op de lijst met complicaties in verband met diabetes kunnen worden gezet, zoals hart- en vaatziekten, beroerte en nierziekten.

Is het probleem wederkerig?
Uit onderzoek is ook gebleken dat het verband tussen ernstige tandvleesproblemen en diabetes wederkerig is. Mensen met diabetes lopen niet alleen risico op het krijgen van ernstige tandvleesproblemen, maar ernstige tandvleesproblemen kunnen ook potentiële gevolgen hebben voor het beheersen van de bloedsuikerspiegels en bijdragen aan de ontwikkeling van diabetes. Onderzoek suggereert dat mensen met diabetes meer risico lopen op het krijgen van mondproblemen zoals gingivitis (een beginstadium van tandvleesproblemen) en periodontitis (ernstige tandvleesproblemen). Mensen met diabetes lopen een verhoogd risico op het krijgen van ernstige tandvleesproblemen omdat ze doorgaans sneller een bacteriële infectie oplopen en slechter de bacteriën kunnen bestrijden die het tandvlees aantasten.
Het 'Surgeon General's Report' over een gezonde mond vermeldt dat een gezonde mond belangrijk is voor een goede algemene gezondheid. Zorg ervoor dat u goed poetst en flost/stookt en dat u regelmatig een afspraak maakt bij de tandarts.

Loop ik risico op het krijgen van problemen met mijn gebit als ik diabetes heb?
Als u bloeduikerspiegels slecht onder controle zijn, dan loopt u meer risico op het krijgen van ernstige tandvleesproblemen en raakt u meer tanden kwijt dan mensen zonder diabetes. Zoals voor alle infecties geldt, kunnen ernstige tandvleesproblemen een hogere bloedsuikerspiegel veroorzaken waardoor de diabetes lastiger onder controle is te krijgen.
Overige mondproblemen in verband met diabetes zijn: spruw of candidiacis, een infectie veroorzaakt door een schimmel die in de mond groeit, en een droge mond die pijn, zweertjes, infecties en gaatjes kan veroorzaken.

Hoe kan ik gebitsproblemen voorkomen die verband houden met diabetes?
Ten eerste moet u vooral uw bloedsuikerspiegel onder controle houden. Vervolgens moet u uw gebit en tandvlees goed verzorgen en om de zes maanden naar de tandarts gaan. Om de schimmelinfectie spruw/candidiacis te voorkomen moet u uw diabetes onder controle houden, niet roken en een eventueel kunstgebit of andere gebitsprothese dagelijks verwijderen en schoonmaken. Een goede controle van uw bloedsuikerspiegel kan ook een droge mond voorkomen of verhelpen die veroorzaakt wordt door diabetes.

Wat kan ik verwachten tijdens een controle? Moet ik mijn tandarts laten weten dat ik diabetes heb?
Mensen met diabetes hebben speciale behoeften en uw tandarts en mondhygiënist kunnen, met uw hulp, tegemoet komen aan deze behoeften. Houd uw tandarts en mondhygiënist op de hoogte van eventuele veranderingen over uw conditie en eventuele medicijnen die u neemt. Stel tandheelkundige behandelingen waarbij geen haast is geboden uit als uw bloedsuikerspiegel niet onder controle is.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde video's

Gerelateerde gidsen

Test over tandvleesproblemen

Test over tandvleesproblemen

Hoeveel weet u eigenlijk over tandvleesproblemen? Doe de quiz en kom erachter.

Gerelateerde producten

Mondverzoring en gebitsverzorging en categorie condities

ColgatePalmolive.nl  |  Colgate.nl  |  Juridische/Privacy-verklaring  |  Cookiebeleid  |  Contact
© Colgate-Palmolive Company. Alle rechten voorbehouden.
You are viewing the Netherlands site.