Colgate Oral and Dental Health Resource Center

Innovatieve tandpasta's die elk type gebit schoon en stralend maken.

Tandpasta's

Een tandenborstel voor elk type glimlach, ontwikkeld met comfort en resultaat in gedachte.

Tandenborstels

Helpt beschermen tegen bacteriën

Mondwater

Elk gebit is anders en heeft andere verzorging nodig. Colgate heeft een oplossing voor elk gebit.

Probleem oplossingen
Lettergrootte

Wat is schisis?

Schisis kan bestaan uit een aangeboren spleet in de bovenlip. Het komt in de VS voor bij 1 op de 700 baby's. Het wordt, net als een open gehemelte, veroorzaakt door het niet op juiste wijze samenkomen van de twee delen van het gezicht als de baby nog in ontwikkeling is in de baarmoeder. Hoewel niemand precies weet waarom schisis ontstaat, komt het soms vaker voor binnen een familie. Hormonale schommelingen, voedingstekorten en het gebruik van bepaalde medicijnen tijdens de zwangerschap zijn mogelijke oorzaken.

Een open gehemelte ontstaat als er een directe opening is tussen het gehemelte en de onderkant van de neus. Tijdens de zwangerschap sluit de bovenkaak zich niet zoals zou moeten waardoor er een spleet ontstaat. Een open gehemelte is een ernstigere aandoening dan een gespleten lip, maar beide moeten operatief worden gecorrigeerd.

Kinderen met schisis hebben vaak moeite met eten, ademen en praten en ook kunnen er psychologische problemen ontstaan. Om de aandoening te corrigeren werken de plastisch chirurg, de kaakchirurg, de KNO-arts, de tandarts, de orthodontist en de plastisch chirurg met elkaar samen.

Hoe weet ik of mijn baby schisis heeft?
De arts die u helpt bij de bevalling zal u waarschijnlijk meteen kunnen vertellen of uw baby schisis heeft. Een gespleten lip is meteen te zien. Een open gehemelte kan in grootte variëren van een kleine spleet tot een groot gat in het gehemelte en dit wordt direct bij of vlak na de geboorte opgemerkt. Als een baby met een open gehemelte probeert te eten, dan kan het eten of de drank door de neus naar buiten komen. Dit kan worden verholpen met speciale zuigflessen en extra zorg tot de baby oud genoeg is voor een operatie.

Hoe wordt schisis behandeld?
Het operatief dichten van een gespleten lip is eenvoudiger dan het corrigeren van een open gehemelte. De operatie wordt meestal 3 tot 4 maanden na geboorte uitgevoerd en het litteken vervaagt meestal als het kind ouder wordt.

Een open gehemelte wordt meestal pas gecorrigeerd als het kind éénof twee jaar is, zodra de bovenkaak normaal groeit. Een grote operatie wordt meestal uitgesteld tot het kind tussen de 5 en 7 jaar is, om structurele problemen te voorkomen. In sommige gevallen is een operatie niet mogelijk of wordt de opening hierdoor niet helemaal gesloten. In dit geval wordt een gehemelteplaatje (obturator) gemaakt om de opening te sluiten en normaal eten mogelijk te maken.

Afhankelijk van de ernst van het open gehemelte kunnen er meerdere operaties nodig zijn over een langere periode. Een plastisch chirurg voert de corrigerende operatie aan het gezicht uit terwijl de tandarts, kaakchirurg, KNO-arts en/of orthodontist voorzieningen maken om afwijkingen te corrigeren..

Gedurende de moeilijke tijd tussen de geboorte en de behandeling krijgt u begeleiding en steun van een medisch team. Dankzij de vooruitgang op het gebied van chirurgische technieken en corrigerende voorzieningen zijn de vooruitzichten uitstekend voor kinderen die geboren worden met schisis. Naarmate het kind ouder wordt, is er vaak nog maar weinig van te zien.

Gerelateerde video's

Gerelateerde gidsen

Test over tandvleesproblemen

Test over tandvleesproblemen

Hoeveel weet u eigenlijk over tandvleesproblemen? Doe de quiz en kom erachter.

Gerelateerde producten

Mondverzoring en gebitsverzorging en categorie condities

ColgatePalmolive.nl  |  Colgate.nl  |  Juridische/Privacy-verklaring  |  Cookiebeleid  |  Contact
© Colgate-Palmolive Company. Alle rechten voorbehouden.
You are viewing the Netherlands site.