Colgate Oral and Dental Health Resource Center

Innovatieve tandpasta's die elk type gebit schoon en stralend maken.

Tandpasta's

Een tandenborstel voor elk type glimlach, ontwikkeld met comfort en resultaat in gedachte.

Tandenborstels

Helpt beschermen tegen bacteriën

Mondwater

Elk gebit is anders en heeft andere verzorging nodig. Colgate heeft een oplossing voor elk gebit.

Probleem oplossingen
Lettergrootte

van het artikel: informatie over een gespleten lip en een gespleten gehemelte

Volgens de American Academy of Otolaryngology - Head and Neck Surgery zijn een gespleten lip en een gespleten gehemelte tegenwoordig de meest voorkomende geboorteafwijkingen in de Verenigde Staten.(1) Een gespleten lip ontstaat tijdens de zwangerschap als de spleet in de bovenlip van een baby niet goed sluit. Een gespleten gehemelte ontstaat als de structuren van het gehemelte niet goed zijn gesloten, waardoor er een opening blijft in de bovenkant van de mond. Deze geboorteafwijking kan zijn geërfd van één of beide ouders, maar ook zijn veroorzaakt door omstandigheden tijdens de zwangerschap, zoals roken, alcohol- of drugsgebruik, gebruik van receptgeneesmiddelen, blootstelling aan een virus of een vitaminetekort.

Diagnose en behandeling
Een gespleten lip en een gespleten gehemelte kunnen bij de geboorte worden ontdekt of al tijdens de zwangerschap door middel van een echografie. De behandeling kan eenvoudig of complex zijn omdat dit afhankelijk is van de grootte van de opening en het effect daarvan op de ademhaling, eten en spraak. Bij zuigelingen kan het problemen opleveren voor het voeden, bijvoorbeeld als zuigen niet lukt of wanneer het voedsel in de neus terechtkomt. Baby's met een gespleten gehemelte hebben vaker oorontsteking en moeten daarom regelmatig worden gezien door een KNO-arts. Omdat de lippen en het gehemelte van groot belang zijn voor het vormen van geluiden, kan de spleet problemen opleveren bij de spraakontwikkeling. Een logopedist is in staat om te bepalen of er spraaktherapie nodig is. Het is ook belangrijk dat een kindertandarts de ontwikkeling van de tanden volgt.

Medische behandeling
Baby's met een gespleten lip worden meestal geopereerd voordat ze drie maanden oud zijn. Bij een gespleten gehemelte is er een meer complexe operatie nodig die in het eerste levensjaar wordt uitgevoerd. Er zijn mogelijk nog extra operaties nodig vanaf het tweede jaar tot het einde van de puberteit. Er kan ook medische interventie nodig zijn voor de spraak, het gedrag en de psychologische factoren van de baby of het kind.(2)

Toekomstige operatiemogelijkheden
Uit onderzoek blijkt dat artsen binnenkort in staat zullen zijn om een behandeling voor een gespleten lip en gespleten
gehemelte al in de baarmoeder uit te voeren. Een chirurg kan dan voor de geboorte al een minimaal invasieve procedure uitvoeren met kleine incisies waardoor slechts kleine of zelfs helemaal geen littekens ontstaan.(2)

Referenties:
1. Information obtained on the Web site of the American Academy of
Otolaryngology Head and Neck Surgery at
www.entnet.org/healthinformation/cleft lipPalate.cfm.
2 Information obtained at the Mayo Clinic at
www.mayoclinic.com.

© Copyright 2010 Colgate-Palmolive Company

Gerelateerde video's

Gerelateerde gidsen

Test over tandvleesproblemen

Test over tandvleesproblemen

Hoeveel weet u eigenlijk over tandvleesproblemen? Doe de quiz en kom erachter.

Gerelateerde producten

Mondverzoring en gebitsverzorging en categorie condities

ColgatePalmolive.nl  |  Colgate.nl  |  Juridische/Privacy-verklaring  |  Cookiebeleid  |  Contact
© Colgate-Palmolive Company. Alle rechten voorbehouden.
You are viewing the Netherlands site.