Colgate Oral and Dental Health Resource Center

Innovatieve tandpasta's die elk type gebit schoon en stralend maken.

Tandpasta's

Een tandenborstel voor elk type glimlach, ontwikkeld met comfort en resultaat in gedachte.

Tandenborstels

Helpt beschermen tegen bacteriën

Mondwater

Elk gebit is anders en heeft andere verzorging nodig. Colgate heeft een oplossing voor elk gebit.

Probleem oplossingen
Lettergrootte

Mondkanker: signalen en symptomen

Wat is mondkanker?
Mondkanker is kanker die optreedt op de lippen (meestal de onderlip), in de mond, achter in de keel, de amandelen of speekselklieren. Het komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen, en meestal bij mensen ouder dan 40 jaar. Roken in combinatie met veel alcoholgebruik is een belangrijke risicofactor.
Als het niet in een vroeg stadium ontdekt wordt, kan er voor de bestrijding van mondkanker een operatie, bestraling en/of chemotherapie nodig zijn. Het kan dodelijk zijn, met een algemene overlevingskans binnen vijf jaar van ongeveer 50%*. Deze slechte prognose is deels te wijten aan het niet herkennen van de vroege symptomen, dus het vroeg ontdekken van mondkanker is essentieel voor een succesvolle behandeling.

Wat zijn de symptomen van mondkanker?
Het is niet altijd makkelijk de eerste tekenen van mondkanker te herkennen en daarom zijn regelmatige controles bij uw tandarts en huisarts zo belangrijk. Uw tandarts kan de vroege tekenen van mondkanker herkennen. Naast de reguliere controles moet u echter ook naar uw tandarts gaan als u een van de volgende symptomen ontdekt :

  • Een zweer op de lippen, het tandvlees of in uw mond die snel bloedt en niet geneest
  • Een knobbel of verdikking in de wang die u met uw tong kunt voelen
  • Verlies van gevoel of gevoelloosheid in een deel van de mond
  • Witte of rode blaasjes op het tandvlees, de tong of de binnenkant van de mond
  • Moeite met kauwen of doorslikken van eten
  • Gevoeligheid of onverklaarbare pijn in uw mond, of het gevoel dat er iets in uw keel vastzit zonder dat daar reden voor is
  • Zwellen van de kaak waardoor prothesen slecht passen
  • Verandering van stem

Hoe kan ik mondkanker voorkomen?
Als u geen tabak rookt of pruimt - begin daar dan ook niet mee. Tabakgebruik is verantwoordelijk voor 80 tot 90 procent van alle mondkanker.**

Roken — de link tussen roken, longkanker en hart- en vaatziekten is bij iedereen bekend1.Roken is ook van invloed op uw algehele gezondheid, waardoor het moeilijker wordt infecties tegen te gaan en te herstellen van een verwonding of operatie. Onder jongvolwassenen kan roken leiden tot groeistoornissen en andere ontwikkelingsproblemen. Veel rokers merken dat hun reuk en smaak is aangetast, en lopen meer risico op een slechte adem en gele tanden.
Iedere keer als u een sigaret opsteekt, brengt u ook de gezondheid van uw mond in gevaar. Door het roken van een sigaret, pijp of sigaar loopt u aanzienlijk meer kans op kanker in het strottehoofd, de mond, keel en slokdarm. Omdat veel mensen de vroege tekenen niet kennen of negeren, kan mondkanker zich vaak verder verspreiden voordat het ontdekt is.
Pruimtabak —Chronische gebruikers van pruimtabak lopen 50 keer zoveel risico op mondkanker dan mensen die het niet gebruiken.

Het is het beste sigaretten, sigaren, pijpen of pruimtabak te vermijden. Mensen die stoppen met roken, zelfs na lang gerookt te hebben, verlagen hun risico op mondkanker aanzienlijk. Chronisch en/of zwaar gebruik van alcohol verhoogt ook het risico op kanker, en alcohol in combinatie met tabak is een zeer groot risico.

Hoe wordt mondkanker behandeld?
Nadat de diagnose gesteld is, ontwikkelt een team van specialisten (inclusief een aangezichtschirurg en een tandarts) een behandelplan dat aansluit op de wensen van de individuele patiënt. Meestal is een operatie nodig, gevolgd door bestraling en chemotherapie. U kunt het beste praten met een tandarts die bekend is met de veranderingen die deze behandelingen in de mond kunnen veroorzaken.

Iedere keer dat u voedsel eet of iets drinkt met suiker of zetmeel, produceren de bacteriën in tandplak zuren die uw tanden minimaal 20 minuten aanvallen. Om de schade aan uw tandglazuur te beperken, moet u tussen maaltijden niet teveel snoepen en drinken. En als u dat wel doet, kies dan voor voedzame dingen als kaas, rauwe groenten, yoghurt of fruit.

Welke bijwerkingen in de mond treden op bij bestraling?
Als het hoofd en de nek bestraald worden, ervaren veel mensen irritatie in de mond, Droge mond, moeilijkheden met slikken en veranderingen in smaak. Door bestraling stijgt ook het risico op gaatjes, daarom is het extra van belang tijdens bestraling goed te zorgen voor uw tanden, tandvlees, mond en keel.
Praat regelmatig met uw oncoloog en tandarts over problemen die in uw mond optreden tijdens en na bestraling. Bespreek met uw tandarts ook voor aanvang van behandeling van hoofd- en nekkanker wat u voor, tijdens en na behandeling kunt doen om de mogelijke bijwerkingen in uw mond te beperken.

Hoe kan ik tijdens de behandeling mijn mond gezond houden?
Poets na elke maaltijd met een zachte tandenborstel en floss of stook dagelijks. Eet geen pittige of harde etenswaren als rauwe groenten, droge crackers en noten. Gebruik ook geen tabak en alcohol. Eet snoepjes of kauw suikervrije kauwgom om uw mond vochtig te houden.
Stel uw tandarts op de hoogte voor u begint met bestraling en maak een afspraak voor een volledig onderzoek. Vraag uw tandarts te overleggen met uw oncoloog voordat de bestraling begint.

* The Complete Guide to Better Dental Care, Jeffrey F. Taintor, D.D.S., M.S., and Mary Jane Taintor, 1997.
** The National Cancer Institute, "What You Need to Know about Oral Cancer." Last revised, Sept. 28, 1998.
1Compendium of Continuing Education in Dentistry, Vol. 19, #1 (supp), Fall, 2000.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde video's

Gerelateerde gidsen

Test over tandvleesproblemen

Test over tandvleesproblemen

Hoeveel weet u eigenlijk over tandvleesproblemen? Doe de quiz en kom erachter.

Gerelateerde producten

Mondverzoring en gebitsverzorging en categorie condities

ColgatePalmolive.nl  |  Colgate.nl  |  Juridische/Privacy-verklaring  |  Cookiebeleid  |  Contact
© Colgate-Palmolive Company. Alle rechten voorbehouden.
You are viewing the Netherlands site.