Colgate Oral and Dental Health Resource Center

Innovatieve tandpasta's die elk type gebit schoon en stralend maken.

Tandpasta's

Een tandenborstel voor elk type glimlach, ontwikkeld met comfort en resultaat in gedachte.

Tandenborstels

Helpt beschermen tegen bacteriën

Mondwater

Elk gebit is anders en heeft andere verzorging nodig. Colgate heeft een oplossing voor elk gebit.

Probleem oplossingen
Lettergrootte

Behandelingsopties voor gevoelige tanden

Gevoelige tanden – Overzicht
Gevoelige tanden worden veroorzaakt door blootliggend tandbeen, het deel van de tand dat de zenuw bedekt, hetzij door glazuurverlies of door teruggetrokken tandvlees. Temperatuursveranderingen en bepaalde voedingsmiddelen (zuur of zoet) kunnen gevoelige tanden veroorzaken. De pijn neemt meestal na een tijdje af.
Het tandbeen bevat een groot aantal poriën of buisjes die van de buitenkant van de tand naar de zenuw in het midden lopen. Als het tandbeen blootligt dan worden deze openingen gestimuleerd door temperatuursveranderingen of door bepaald voedsel. Dit is een afbeelding van hoe de tandbeenopeningen eruit zien onder de microscoop:

Het tandbeen bevat een groot aantal poriën of buisjes die van de buitenkant van de tand naar de zenuw in het midden lopen. Als het tandbeen blootligt dan worden deze openingen gestimuleerd door temperatuursveranderingen of door bepaald voedsel. Dit is een afbeelding van hoe de tandbeenopeningen eruit zien onder de microscoop:

Microscopic view of dentin

De tandarts kan het beste onderzoeken waarom uw tanden gevoelig zijn. De tandarts kan onderzoeken of het tandbeen blootligt en een aantal testen uitvoeren om te bepalen wat de oorzaak is van de gevoelige tanden. Soms wordt de gevoeligheid veroorzaakt door een gaatje of tandvleesprobleem – dit kan behandeld worden om de gevoeligheid weg te nemen. De reden van de gevoeligheid kan ook worden veroorzaakt door glazuurverlies als resultaat vanslijtage of erosie, of door teruggetrokken tandvlees waardoor de wortels bloot komen te liggen.
Wat is eraan te doen?
Als de gevoeligheid wordt veroorzaakt door een gaatje, dan kan het gaatje gevuld worden. Als een tandvleesprobleem de oorzaak is, dan kan uw tandarts of mondhygiënist uw gebit goed reinigen.
Maar als de oorzaak blootliggend tandbeen is, dan zijn er een aantal behandelingen die uw tandarts in de praktijkof die u zelf thuis kan uitvoeren om de gevoeligheid te verminderen.

Behandelingen in de tandartspraktijk:

  • Er kan een fluoridelaagje worden aangebracht op het gevoelige deel om het tandglazuur en het tandbeen te helpen versterken.
  • Er kan fluorideschuim of -gel in een bitje worden gedaan. Dit moet u 3 tot 5 minuten in uw mond houden zodat de tanden een grote concentratie fluoride krijgen en sterker kunnen worden
  • Er kan bindmiddel, het materiaal dat gebruikt wordt voor witte vullingen, worden gebruikt om het tandbeen mee te dichten en een grens te vormen tegen de prikkels die de gevoeligheid veroorzaken

Thuis:

  • Gebruik een zachte tandenborstel met een niet-schurende tandpasta
  • Poets op de juiste wijze en poets niet te vaak
  • Gebruik een speciale tandpasta voor gevoelige tanden
  • Gebruik een tandpasta met veel fluoride (voorgeschreven door uw tandarts) om uw tanden te helpen versterken

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk. Uw tandarts kan u helpen de beste oplossing te vinden afhankelijk van uw situatie. Vraag altijd advies aan uw tandarts – probeer niet zelf een diagnose te vinden voor uw probleem. Het kan een teken zijn van een ernstiger probleem en alleen uw tandarts kan vaststellen wat het probleem is.

Gerelateerde video's

Gerelateerde gidsen

Heeft u een frisse adem?

Heeft u een frisse adem?

Hoe fris is uw adem? Kom erachter door een bezoekje aan het instituut voor een frisse adem.

Gerelateerde producten

Mondverzoring en gebitsverzorging en categorie condities

ColgatePalmolive.nl  |  Colgate.nl  |  Juridische/Privacy-verklaring  |  Cookiebeleid  |  Contact
© Colgate-Palmolive Company. Alle rechten voorbehouden.
You are viewing the Netherlands site.