Colgate Oral and Dental Health Resource Center

Innovatieve tandpasta's die elk type gebit schoon en stralend maken.

Tandpasta's

Een tandenborstel voor elk type glimlach, ontwikkeld met comfort en resultaat in gedachte.

Tandenborstels

Helpt beschermen tegen bacteriën

Mondwater

Elk gebit is anders en heeft andere verzorging nodig. Colgate heeft een oplossing voor elk gebit.

Probleem oplossingen
Lettergrootte

Wat zijn tandvleesaandoeningen?


Bij tandvleesaandoeningen is sprake van een ontsteking van het tandvlees, die in een vergevorderd stadium kan leiden tot aantasting van het kaakbot waarin uw tanden en kiezen zijn vastgezet. Tandvleesaandoeningen worden veroorzaakt door de bacteriën in tandplak: een kleverige, kleurloze dunne laag die voortdurend op uw tanden wordt afgezet. Als u tandplak niet verwijdert door dagelijks te poetsen en te flossen, kan de plak zich vermeerderen en zullen de bacteriën niet alleen het tandvlees en de tanden infecteren, maar ook het kaakbot waarin de tanden vastzitten. Hierdoor kunnen tanden en kiezen losraken of uitvallen. Ook kan het noodzakelijk worden een tand of kies te laten trekken.

Tandvleesontsteking doorloopt drie stadia:

 • Gingivitis: dit is het eerste stadium, bestaande uit een tandvleesontsteking die wordt veroorzaakt door de vorming van tandplak op de tandvleesrand. Als de tandplak niet door dagelijks poetsen en flossen verwijderd wordt, ontstaan er toxische (giftige) stoffen die het tandvleesweefsel irriteren. Hierdoor ontstaat gingivitis. Misschien treedt er tijdens het poetsen of flossen een lichte bloeding op. In dit eerste stadium kan de schade nog ongedaan worden gemaakt, aangezien het bot en het bindweefsel waardoor de tanden op hun plaats gehouden worden, nog niet zijn aangetast.
 • Parodontitis: In dit stadium is er onomkeerbare schade toegebracht aan het bot en het weefsel waarin de tanden vervat zijn. Het tandvlees vormt soms een holte onder de tandvleesrand, waarin zich voedselresten en plak ophopen. Met de juiste behandeling door een tandarts en een verbeterde gebitsverzorging kan verdere schade meestal nog worden voorkomen.
 • Gevorderde parodontitis: In dit eindstadium zijn het weefsel en het kaakbot rond uw tanden vernietigd, waardoor tanden en kiezen kunnen verschuiven of losraken. Dit kan gevolgen hebben voor uw "beet". Indien een agressieve behandeling niet meer mag baten, moeten er misschien tanden worden getrokken.


Hoe weet ik of ik een tandvleesaandoening heb?

Tandvleesaandoeningen kunnen zich op elke leeftijd voordoen, maar komen vaker voor bij volwassenen. Als een tandvleesaandoening in een vroeg stadium wordt onderkend, is er nog iets aan te doen. Ga dus naar de tandarts als u een van de volgende symptomen herkent:

 • Rood, opgezet, gezwollen of gevoelig tandvlees
 • Tandvlees dat bloedt tijdens het poetsen of flossen
 • Tanden die langer lijken te worden doordat het tandvlees terugwijkt
 • Tandvlees dat is losgeraakt van de tand of kies, waardoor zich een holte heeft gevormd
 • Wijzigingen in de aansluiting tussen boven- en ondergebit tijdens het bijten
 • De vorming van pus tussen de tanden en het tandvlees
 • Een voortdurende slechte adem of vieze smaak in de mond

Hoe worden tandvleesaandoeningen behandeld?

 • De eerste stadia van tandvleesontsteking kunnen vaak worden genezen door zorgvuldig poetsen, flossen en stoken. Een goede gebitsverzorging voorkomt de opbouw van tandplak.
 • Een professionele reiniging door een tandarts of mondhygiënist is de enige manier om aangekoekt tandplak dat verhard is tot tandsteen te verwijderen. De tandarts of mondhygiënist verwijdert dan de tandsteen die zich boven en onder de tandvleesrand heeft gevormd. In ernstige gevallen wordt vaak een behandeling uitgevoerd waarbij het oppervlak van de tandwortel wordt geëgaliseerd. Hierdoor kan tandplak zich moeilijker afzetten.

Door regelmatig voor controle naar de tandarts te gaan, zorgt u ervoor dat tandvleesaandoeningen kunnen worden behandeld voordat ze uitgroeien tot een ernstiger probleem. Bij een vergevorderde tandvleesaandoening is een behandeling door de tandarts noodzakelijk.

GumDiseaseHealthy

Gezond tandvlees. Gezond tandvlees is stevig en bloedt nooit. Het tandvlees sluit goed aan rond de tanden.

Gingivitis

Gingivitis. Het tandvlees is licht ontstoken, ziet er vaak rood of gezwollen uit en kan tijdens het poetsen gaan bloeden.

Periodontis

Parodontitis. Het tandvlees begint terug te trekken en komt los van de tand. Hierdoor kan de tandplak oprukken naar de wortel, het bindweefsel en het bot.

Gerelateerde artikelen

Gerelateerde video's

Gerelateerde gidsen

Heeft u een frisse adem?

Heeft u een frisse adem?

Hoe fris is uw adem? Kom erachter door een bezoekje aan het instituut voor een frisse adem.

Gerelateerde producten

Mondverzoring en gebitsverzorging en categorie condities

ColgatePalmolive.nl  |  Colgate.nl  |  Juridische/Privacy-verklaring  |  Cookiebeleid  |  Contact
© Colgate-Palmolive Company. Alle rechten voorbehouden.
You are viewing the Netherlands site.