Colgate Oral and Dental Health Resource Center

Innovatieve tandpasta's die elk type gebit schoon en stralend maken.

Tandpasta's

Een tandenborstel voor elk type glimlach, ontwikkeld met comfort en resultaat in gedachte.

Tandenborstels

Helpt beschermen tegen bacteriën

Mondwater

Elk gebit is anders en heeft andere verzorging nodig. Colgate heeft een oplossing voor elk gebit.

Probleem oplossingen
Lettergrootte

Tandvleesaandoeningen en hart- en vaatziekten

Cardiovasculaire aandoeningen hebben invloed op het hart en/of de bloedvaten. Meer dan 50 miljoen Amerikanen heeft last van cardiovasculaire problemen. Hart- en vaatziekten zijn in de VS dan ook de hoofdoorzaak van sterfte en ziekte. Tegen de tijd dat hartproblemen ontdekt worden, is de onderliggende oorzaak (atherosclerose) vaak al vrij ver gevorderd. Daarom is preventie door het wijzigen van de risicofactoren, zoals gezond eten, sporten en niet roken erg belangrijk.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat periodontitis geassocieerd kan worden met de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Volgens een theorie hebben de ontstekingseiwitten en de bacteriën in het parodontale weefsel die in de bloedbaan komen verschillende gevolgen voor het cardiovasculaire systeem. In een recent onderzoek1 is de aanwezigheid van bacteriën onderzocht waarvan bekend is dat ze periodontitis veroorzaken en de verdikking van de bloedvatwand die vaak voorkomt bij hartaandoeningen Na een onderzoek dat uitgevoerd werd onder 650 proefpersonen, concludeerden de onderzoekers dat een verhoogde mate van bloedvatverdikking geassocieerd kon worden met de aanwezigheid van dezelfde bacterie uit tandplak die periodontitis veroorzaakt.

Bij het vaststellen van de conditie van uw tandvlees en het ontwikkelen van een volledig behandelplan, moeten meerdere aspecten van uw gezondheid worden bekeken. Voor mensen die risico lopen op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten, of voor mensen met reeds bestaande hart- en vaatziekten, moeten belangrijke factoren worden overwogen zoals de ernst van de ziekte, de duur van de ziekte, de aanwezigheid van andere medische aandoeningen zoals diabetes, die invloed hebben op de hart- en vaatziekten en de aanwezigheid van andere risicofactoren voor tandvleesaandoeningen. Daarnaast kan de  tandarts samen met uw huisarts het niveau van de zorg, de behandeling van de aandoening en uw algemene welzijn bespreken.

Het verminderen van het aantal bacteriën en het verwijderen van de biofilm, zowel boven als onder de tandvleesrand, zijn een integraal onderdeel van de gezondheid van de mond en de algehele gezondheid. Dit kan bereikt worden met het traditionele verwijderen van tandsteen in combinatie met een goede mondverzorging thuis. Instructies voor een goede mondverzorging vormen een belangrijk deel van het behandelplan voor alle patiënten, maar met name voor patiënten die meer risico lopen zoals mensen met hart- en vaataandoeningen. De behandeling moet zich richten op het voorkomen van tandvleesproblemen en ontstekingen in de mond. Dit is van essentieel belang voor het beheersen van complicaties in de mond die geassocieerd worden met hart- en vaatziekten. En aangezien we weten dat bacteriën een risicofactor zijn voor het ontstaan van gingivitis, zelfs bij gezonde patiënten, moet de patiënten worden aangeraden regelmatig te flossen of stoken en tweemaal per dag de tanden te poetsen met een tandpasta die bescherming biedt tegen bacteriën.

© Copyright 2011 Colgate-Palmolive Company
Referenties
1. Circulation. 2005 Feb 8; 111(5):576-82.

Gerelateerde video's

Gerelateerde gidsen

Heeft u een frisse adem?

Heeft u een frisse adem?

Hoe fris is uw adem? Kom erachter door een bezoekje aan het instituut voor een frisse adem.

Gerelateerde producten

Mondverzoring en gebitsverzorging en categorie condities

ColgatePalmolive.nl  |  Colgate.nl  |  Juridische/Privacy-verklaring  |  Cookiebeleid  |  Contact
© Colgate-Palmolive Company. Alle rechten voorbehouden.
You are viewing the Netherlands site.