Colgate Oral and Dental Health Resource Center

Innovatieve tandpasta's die elk type gebit schoon en stralend maken.

Tandpasta's

Een tandenborstel voor elk type glimlach, ontwikkeld met comfort en resultaat in gedachte.

Tandenborstels

Helpt beschermen tegen bacteriën

Mondwater

Elk gebit is anders en heeft andere verzorging nodig. Colgate heeft een oplossing voor elk gebit.

Probleem oplossingen
Lettergrootte

Wat moet ik weten over operaties aan het tandvlees?

Uw tandarts heeft u doorverwezen naar een parodontoloog, een gebitsspecialist die parodontitis behandelt. Parodontitis is een bacteriële infectie van het tandvlees die ontstekingen, roodheid, zwelling en botverlies rond de tanden veroorzaakt. Het kan rond één tand of kies voorkomen, maar ook rond meerdere. Het National Institute of Health meldt dat 80 procent van de volwassenen in de VS parodontitis heeft. (1)

Hoe ontstaat parodontitis?
Parodontitis begint met bacteriën in de mond die zich aan de tanden hechten. De bacteriën hopen zich op en vermenigvuldigen zich. Ze vormen een laag die tandplak wordt genoemd. Als deze tandplak op de tanden achterblijft, kan het naastliggende tandvleesweefsel ontstoken raken. Dit leidt tot gingivitis (tandvleesontsteking), een vroege vorm van een tandvleesprobleem.  U kunt gingivitis voorkomen door dagelijks te flossen en tweemaal daags te poetsen met een antibacteriële tandpasta. Door een goede mondhygiëne worden tandplak en voedselresten verwijderd van het tandoppervlak en de tandvleesrand.
Bij onvoldoende mondhygiëne blijven tandplak en voedselresten achter en verergert de gingivitis. Het tandvlees raakt verder ontstoken en kan gaan bloeden. Tussen de tanden en het tandvlees vormt zich soms een holte onder de tandvleesrand en er kan een parodontale aandoening ontstaan.

Een holte, of pocket, kan zich ontwikkelen naarmate tandplakbacteriën zich verder verzamelen en bewegen tot onder de tandvleesrand. In dit stadium kunt u de tandplak niet meer zelf thuis verwijderen. Als dit niet wordt behandeld door een tandarts of mondhygiënist, blijft de tandplak uitbreiden onder de tandvleesrand en raakt dit gebied geïnfecteerd. De bacteriën in de tandplak produceren bijproducten waardoor het naastliggende zachte en harde weefsel aangetast wordt en de holte steeds dieper wordt. In dit gevorderde stadium van parodontitis worden de tandwortels aangetast en kunnen ze geïnfecteerd raken. De tand of kies kan los gaan zitten en er is een operatie nodig om dit te verhelpen. De patiënt moet eerst de aangedane holtes laten behandelen door tandplak en tandsteen te laten verwijderen door een tandarts of mondhygiënist. De mondhygiënist gebruikt een ultrasonisch apparaat om tandplak, tandsteen en voedselresten onder de tandvleesrand te verwijderen en polijst het oppervlak van het gebit en de tandwortels om uw tanden weer glad en gezond te maken. Voor het verwijderen van tandplak en het reinigen van de tandwortels kunnen twee tot vier bezoeken nodig zijn, afhankelijk van de ernst van het probleem. De patiënt moet instructies krijgen over goede mondhygiëne, zodat hij of zij thuis ook op de juiste manier poetst en flost.

Soorten operaties aan het tandvlees

1. Flapoperatie aan het tandvlees: als de holtes dieper zijn dan 5 millimeter, voert de parodontoloog deze operatie uit om de parodontale holtes kleiner te maken. De meeste patiënten waarbij matige tot ernstige parodontitis is vastgesteld, ondergaan deze ingreep. De parodontoloog maakt een snee in het tandvleesweefsel om dit los te maken van de tand, voert een grondige reiniging uit met een ultrasonisch apparaat en met handinstrumenten om tandsteen en tandplak uit de holtes te verwijderen.

2. Gingivectomie: bij deze ingreep wordt het overtollige tandvlees verwijderd dat over het tandoppervlak groeit, zodat de tanden makkelijk kunnen worden gereinigd. De parodontoloog verdooft het tandvlees van de patiënt en snijdt het overtollige tandvleesweefsel weg.

3. Gingivoplastiek: bij dit type operatie wordt om cosmetische redenen de vorm van gezond tandvleesweefsel rond de tanden veranderd. Een gingivoplastiek kan ook worden uitgevoerd als het tandvlees is weggedrukt van de tanden. Er kan ook een transplantatie worden uitgevoerd met weefsel uit het gehemelte (dit wordt een 'graft' genoemd) dat vervolgens aan weerszijden van de tand wordt gehecht.

Na de operatie is het belangrijk dat de parodontoloog of mondhygiënist u informeert over het reinigen van uw gebit en het tandvlees met een tandenborstel en een antibacteriële fluoridetandpasta, flosdraad en antibacteriële mondspoeling. Neem contact op met uw parodontoloog of tandarts als u meer informatie wilt over hoe u uw gebit en tandvlees moet verzorgen na een operatie aan het tandvlees.

Referenties:
1. Informatie afkomstig van www.nlm.nih.gov/medlineplus/gumdisease.html.

©  2010 Colgate-Palmolive Company

Gerelateerde video's

Gerelateerde gidsen

Heeft u een frisse adem?

Heeft u een frisse adem?

Hoe fris is uw adem? Kom erachter door een bezoekje aan het instituut voor een frisse adem.

Gerelateerde producten

Mondverzoring en gebitsverzorging en categorie condities

ColgatePalmolive.nl  |  Colgate.nl  |  Juridische/Privacy-verklaring  |  Cookiebeleid  |  Contact
© Colgate-Palmolive Company. Alle rechten voorbehouden.
You are viewing the Netherlands site.