Colgate Oral and Dental Health Resource Center

Innovatieve tandpasta's die elk type gebit schoon en stralend maken.

Tandpasta's

Een tandenborstel voor elk type glimlach, ontwikkeld met comfort en resultaat in gedachte.

Tandenborstels

Helpt beschermen tegen bacteriën

Mondwater

Elk gebit is anders en heeft andere verzorging nodig. Colgate heeft een oplossing voor elk gebit.

Probleem oplossingen
Lettergrootte

De feiten over een droge mond

Een droge mond is het gevolg van te lage speeksel aanmaak. Dit moet worden gecontroleerd zodat er geen ernstigere klachten in de mondholte ontstaan. Een droge mond komt het meest voor bij ouderen en wordt in verband gebracht met systemische aandoeningen die zij hebben, of met de medicatie die wordt gebruikt om die aandoeningen te behandelen.1 Er zijn ruim 500 geneesmiddelen die een droge mond kunnen veroorzaken. Ouderen die meerdere geneesmiddelen gebruiken, hebben een grotere kans op een droge mond.2

Waardoor wordt een droge mond veroorzaakt?
Er zijn verschillende soorten geneesmiddelen die een droge mond kunnen veroorzaken, waaronder: antihistaminica, anticonvulsiemiddelen, antidepressiva, cardiovasculaire geneesmiddelen, anti-emetica, antipsychotica, sedativa en decongestiva. Ook langdurig gebruik van receptvrije geneesmiddelen, operaties, bestralingen en chemotherapie kunnen een droge mond tot gevolg hebben. Bestraling van het hoofd en de nek levert de meest significante gevallen van een droge mond op versus operaties en chemotherapie. Na bestraling van het hoofd en de nek produceren de bestraalde speekselklieren weinig of geen speeksel meer, wat veel ongemak kan veroorzaken voor patiënten met mond- of slokdarmkanker.
Aandoeningen zoals het syndroom van Sjögren, bindweefselaandoeningen (zoals reumatoïde artritis, systemische lupus erythematodes, systemische sclerose, polymyositis of het syndroom van Sharp) en aandoeningen zoals diabetes type I, multipele sclerose, sclerodermie, psoriasis, inflammatoire darmziekten, cystische fibrose en sarcoïdose kunnen ook een droge mond veroorzaken of hieraan bijdragen.
Een droge mond kan ook worden veroorzaakt door eenvoudige vitaminetekorten, bijvoorbeeld vitamine A of vitamine B2.

De symptomen van een droge mond
Er zijn verschillende symptomen die wijzen op een droge mond:

  • Droog gevoel in mond en keel
  • Plakkerig speeksel
  • Zere keel
  • Meer plakvorming
  • Slechte adem
  • Zweertjes in de mond
  • Veranderingen in de smaakzin
  • Tandbederf
  • De ontwikkeling van tandvleesaandoeningen en/of parodontitis
  • Problemen met praten en slikken

De behandeling van een droge mond
Als een droge mond veroorzaakt wordt door receptgeneesmiddelen, kan uw arts uw medicatie opnieuw bekijken en mogelijk vervangen door een ander geneesmiddel of de dosering veranderen. Er is kunstspeeksel te koop dat de mond bevochtigt en voor meer speekselproductie zorgt. Uw arts kan ook Salagen voorschrijven, een geneesmiddel dat de speekselklieren stimuleert om speeksel aan te maken. Extra water drinken kan ook helpen.
Verder kunt u ook de tanden minstens tweemaal daags poetsen met een fluoridetandpasta, dagelijks flossen, water of ongezoete drankjes gebruiken bij de maaltijd en suikervrije pepermunt of kauwgum gebruiken om de aanmaak van speeksel te stimuleren. U kunt ook proberen door de neus adem te halen in plaats van door de mond.
Vraag uw arts of tandarts om raad als u last hebt van een droge mond en vertel welke geneesmiddelen en wat voor eten en drinken u gebruikt zodat er een goede diagnose kan worden gesteld.

© 2011 Colgate-Palmolive Company

Referenties:

Ettinger RL:  Review: Xerostomia – A Symptom which acts like a disease.  Age Ageing 25:409-412, 1996.
2 Porter SR, Scully C, Hegarty AM:  An update of the etiology and management of xerostomia. Oral Surg Oral med Oral Pathol oral Radiol Endod 97:28-46, 2004.

Gerelateerde video's

Gerelateerde gidsen

Heeft u een frisse adem?

Heeft u een frisse adem?

Hoe fris is uw adem? Kom erachter door een bezoekje aan het instituut voor een frisse adem.

Gerelateerde producten

Mondverzoring en gebitsverzorging en categorie condities

ColgatePalmolive.nl  |  Colgate.nl  |  Juridische/Privacy-verklaring  |  Cookiebeleid  |  Contact
© Colgate-Palmolive Company. Alle rechten voorbehouden.
You are viewing the Netherlands site.