Colgate Oral and Dental Health Resource Center

Innovatieve tandpasta's die elk type gebit schoon en stralend maken.

Tandpasta's

Een tandenborstel voor elk type glimlach, ontwikkeld met comfort en resultaat in gedachte.

Tandenborstels

Helpt beschermen tegen bacteriën

Mondwater

Elk gebit is anders en heeft andere verzorging nodig. Colgate heeft een oplossing voor elk gebit.

Probleem oplossingen
Lettergrootte

Noodgevallen en verwondingen

Waarschijnlijk heeft u een EHBO-set in huis voor kleine ongelukjes. Maar bent u ook voorbereid op ongelukken met uw tanden?

Volgens Dr. Susan Calderbank, DMD, Assistant Professor aan het 'Department of Oral Medicine' aan de Universiteit van Pittshburgh, zou iedereen ook een EHBO-set thuis moet hebben voor ongelukjes met tanden.

"Ongelukken en noodgevallen waar tanden bij betrokken zijn komen veel voor bij zowel kinderen als volwassenen", aldus Dr. Calderbank. "Met een paar artikelen van de drogist kunt u al een EHBO-set samenstellen voor verwondingen aan tanden of mond."

De EHBO-set is geen vervanging voor een professionele behandeling, maar u kunt het gebruiken voor de behandeling van kleine irritaties en verwondingen in de mond. Maar ook om grotere kwalen te verlichten of onder controle te krijgen tot u bij de tandarts of huisarts bent.

Dr. Calderbank raadt aan om de volgende artikelen op te nemen in uw EHBO-set: tandspiegel, tandzijde, tandenstokers, watten, tampons, steriel gaas, afsluitbare plastic zakjes (voor het weggooien van bebloede gaasjes of watten), tandenborstel, pincet, washandje, pijnstillers, ijspack, flesje water, zout, paraffine of tandwas en plastic handschoenen
Dr. Calderbank biedt de volgende tips voor veelkomende tandproblemen.

Kiespijn - spoel de mond met warm water. Gebruik tandzijde om etensresten tussen de tanden te verwijderen en spoel de mond. Leg bij een zwelling een ijspack of een koud kompres op de buitenkant van de wang (20 minuten op, 20 minuten af). Gebruik geen warmte. Er kan aspirine of een andere pijnstiller worden gebruikt om de pijn te verzachten. Ga zo snel mogelijk naar de tandarts. Er zit iets vast tussen de tanden - probeer het te verwijderen met tandzijde en spoel de mond goed na met water om eventuele restanten te verwijderen. Probeer niet om het te verwijderen met een scherp of puntig voorwerp. Ga naar de tandarts als u het niet kunt verwijderen.

Er zit iets vast tussen de tanden - probeer het te verwijderen met tandzijde en spoel de mond goed na met water om eventuele restanten te verwijderen. Probeer niet om het te verwijderen met een scherp of puntig voorwerp. Ga naar de tandarts als u het niet kunt verwijderen.

Zweertjes in de mond - aften zijn kleine witte wondjes in de mond op de wangen, het tandvlees of de tong. Ze ontstaan als u op uw wang bijt, te hard uw tanden poetst, als u uw mond verbrandt of door irritatie van beugels of prothesen. De bruisende werking van een reiniger met zuurstof verwijdert etensresten en andere irriterende deeltjes uit het zweertje.

Uitgeslagen tand - bewaar de tand indien mogelijk. Doe, als het een melktand is, de tand in een bakje melk, zout water of het speeksel van de patiënt. Gebruik anders water. Raak, als het een tand uit het volwassen gebit is, de wortel van de tand niet aan en plaats de tand voorzichtig terug. Ga meteen naar de tandarts.

Gebroken tand - maak de wond voorzichtig schoon met een ontsmettende mondspoeling. Leg een ijspack of een koud kompres op het gezicht om de zwelling te verminderen. Doe paraffine (was) op eventuele scherpe randjes om verwondingen aan tandvlees of wang te voorkomen. Ga meteen naar de tandarts.

Tand door de lip of op tong gebeten - voer 15 tot 20 minuten druk uit op de wond met een steriel gaasje. Spoel met een reiniger om het bloeden te stoppen en de wond schoon te maken. Gebruik bij een zwelling een ijspack of koud kompres. Ga als het blijft bloeden naar de eerste hulp.

Gerelateerde video's

Gerelateerde gidsen

Heeft u een frisse adem?

Heeft u een frisse adem?

Hoe fris is uw adem? Kom erachter door een bezoekje aan het instituut voor een frisse adem.

Gerelateerde producten

Mondverzoring en gebitsverzorging en categorie condities

ColgatePalmolive.nl  |  Colgate.nl  |  Juridische/Privacy-verklaring  |  Cookiebeleid  |  Contact
© Colgate-Palmolive Company. Alle rechten voorbehouden.
You are viewing the Netherlands site.