Colgate Oral and Dental Health Resource Center

Innovatieve tandpasta's die elk type gebit schoon en stralend maken.

Tandpasta's

Een tandenborstel voor elk type glimlach, ontwikkeld met comfort en resultaat in gedachte.

Tandenborstels

Helpt beschermen tegen bacteriën

Mondwater

Elk gebit is anders en heeft andere verzorging nodig. Colgate heeft een oplossing voor elk gebit.

Probleem oplossingen
Lettergrootte

Meer informatie over kronen

Er zijn wereldwijd miljoenen mensen die een kroon hebben ter vervanging van een ontbrekende tand of om een verzwakte tand te versterken. Een kroon wordt gemaakt van speciaal materiaal en over de eigen tand of kies geplaatst om deze te beschermen en te verstevigen.

Soorten materiaal voor kronen
Er worden vier verschillende soorten materialen gebruikt voor kronen:
1. Volledig van keramiek (op basis van porselein).
2. Metaal met opgebakken porselein.
3. Goudlegeringen.
4. Legeringen van basismetaal.

Alle kronen van keramiek zijn gemaakt van vullingmateriaal op basis van porselein. Dit materiaal is vooral geschikt voor het restaureren van de voortanden doordat de kleur goed kan worden afgestemd op de kleur van de eigen tanden. De tandarts moet redelijk wat van de eigen tand verwijderen om het porselein aan de tand te kunnen bevestigen. Het materiaal is breekbaar, maar zeer slijtvast.

Metaal met opgebakken porselein
wordt aan de buitenkant van een metalen structuur bevestigd zodat de tand of kies sterker wordt en goed is afgedicht waardoor terugkerend tandbederf wordt voorkomen. Metaal met opgebakken porselein is een sterker restauratiemateriaal dan alleen porselein. De tandarts moet een redelijke hoeveelheid van de eigen tand verwijderen, maar het materiaal is sterk en zeer duurzaam.

Goudlegeringen
bestaan uit goud, koper en andere metalen en vormen samen een sterk materiaal om aan de tandstructuur te bevestigen. Een goudlegering is slijtvast, breekt niet en de tanden of kiezen waarmee het in contact komt, worden niet afgeschuurd. Dit materiaal is zeer biocompatibel met het tandvleesweefsel.

Legeringen van basismetaal
bestaan uit niet-edele metalen die de kroon zeer sterk maken en die goed bestand zijn tegen roest. Als er gebruik wordt gemaakt van een legering van basismetaal, hoeft de tandarts bij het prepareren van de eigen tand slechts een kleine hoeveelheid van de eigen tand weg te halen. Dit materiaal is slijtvast en beschadigt de tegenoverliggende tanden en kiezen niet.

Een nieuwe technologie voor het maken van kronen
Bij de CAD/CAM-technologie worden het ontwerp en de productie ondersteund door een computer. Met deze technologie kunnen tandartsen en tandtechnici eenvoudiger de precieze vorm en maat voor vullingen, kronen en bruggen bepalen en produceren. Dankzij een 3D-beeld van uw gebit en tandvlees kan de tandarts een zeer nauwkeurig ontwerp maken voor de kroon of een ander restauratie-element. Een CAD/CAM-systeem is duur, daarom hebben niet alle tandartsen zo'n systeem in hun tandartspraktijk. CAD/CAM-technologie zorgt voor korte doorlooptijden het het is een zeer geavanceerde technologie.

Waarom heb ik een kroon nodig?
Tijdens een bezoek aan de tandarts kan deze vaststellen of één van de volgende factoren op uw mond van toepassing is, waardoor er een kroon nodig is: er is een tand of kies afgebroken, er is een tand of kies versleten waardoor de glazuurstructuur verzwakt is, er ontbreekt een tand waarvoor een brug moet worden geplaatst, er is een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd waardoor er een kroon nodig is om de tand of kies af te dekken of er moet een implantaat worden afgedekt. Er kan ook een kroon worden geplaatst om cosmetische redenen.

Wat zijn de volgende stappen?
Als uw tandarts u heeft aangeraden een kroon te laten plaatsen, bespreek dan het soort materiaal dat zal worden gebruikt voor de kroon. Vraag hoe lang het duurt voordat de kroon geplaatst kan worden en wat u zelf kunt doen om de afspraken zo goed mogelijk te laten verlopen.

2010 Colgate-Palmolive Company

Gerelateerde video's

Gerelateerde gidsen

Een gezonde mond op elke leeftijd

Een gezonde mond op elke leeftijd

Een gids over de ontwikkeling van het kindergebit vanaf de geboorte tot 18 jaar.

Gerelateerde producten

Mondverzoring en gebitsverzorging en categorie condities

ColgatePalmolive.nl  |  Colgate.nl  |  Juridische/Privacy-verklaring  |  Cookiebeleid  |  Contact
© Colgate-Palmolive Company. Alle rechten voorbehouden.
You are viewing the Netherlands site.