Colgate Oral and Dental Health Resource Center

Innovatieve tandpasta's die elk type gebit schoon en stralend maken.

Tandpasta's

Een tandenborstel voor elk type glimlach, ontwikkeld met comfort en resultaat in gedachte.

Tandenborstels

Helpt beschermen tegen bacteriën

Mondwater

Elk gebit is anders en heeft andere verzorging nodig. Colgate heeft een oplossing voor elk gebit.

Probleem oplossingen
Lettergrootte

Bruggen en mondhygiëne

U kunt zich voorstellen dat het moeilijk is om effectief te communiceren, praten, bijten of zelfs te eten als er een tand of kies ontbreekt. Als u een tand of kies mist is het van essentieel belang om met uw tandarts te overleggen hoe de tand of kies kan worden vervangen.
In de tandheelkunde worden bruggen gebruikt om ontbrekende tanden of kiezen te vervangen en een verbinding te maken met de naastliggende tanden of kiezen. De tanden of kiezen aan weerszijden van de ontbrekende tand of kies worden de pijlertanden genoemd en het element dat de ontbrekende tand vervangt, wordt de pontic (of kunsttand) genoemd.

Waarom zijn bruggen zo belangrijk?
Met een brug krijgt u uw glimlach weer terug en behoudt uw gezicht de juiste vorm. Met een brug kunt u ook uw voedsel weer goed kauwen, praten en uw kaken op elkaar zetten bij het bijten. Dit voorkomt dat de andere tanden en kiezen gaan verplaatsen of steeds verder uit elkaar gaan staan.

Welke soorten bruggen bestaan er?
Dit zijn de drie belangrijkste soorten bruggen:

1. Traditionele brug (Pijlerbrug): dit type brug wordt het vaakst gebruikt in de tandheelkunde. De brug is gemaakt van keramiek of van porselein op metaal. Er wordt een kroon gemaakt voor de pijlertanden (de tanden of kiezen aan weerszijden van de ontbrekende tand) met een pontic in het midden.

2. Cantileverbrug: dit type brug wordt gebruikt bij patiënten die geen twee tanden naast de ontbrekende tand of kies hebben. De naast elkaar liggende pijlertanden worden voorbereid en de pontic wordt aan het uiteinde ervan bevestigd.

3. Maryland-brug (Etsbrug): deze brug bestaat uit een metalen frame met de pontic (kunsttand) tussen metalen of porseleinen vleugels die met cement aan de twee pijlertanden worden bevestigd. Deze brug is een conservatief alternatief voor de traditionele brug.

Hoeveel kost een brug en hoe lang gaat een brug mee?
De gemiddelde kosten voor een brug kunnen verschillen en zijn afhankelijk van het aantal elementen en van het land waarin u woont. Bij de meeste ziektekostenverzekeringen met dekking voor tandartskosten zullen de kosten gedeeltelijk worden vergoed. Een brug kan jarenlang meegaan als deze goed wordt onderhouden, regelmatig door een professional wordt gecontroleerd en op de juiste manier wordt gereinigd.

Hoe zien de tandartsafspraken voor een brug eruit?
Bij het eerste bezoek begint de tandarts met het verwijderen van het glazuur van de pijlertanden om de tanden of kiezen te prepareren voor een kroon. Hierna worden er gebitsafdrukken genomen en worden de brug, de kronen en de pontic gemaakt in het tandheelkundig laboratorium. Uw tandarts maakt een tijdelijke brug die u kunt dragen terwijl uw nieuwe brug gemaakt wordt.

Bij de volgende afspraak wordt de tijdelijke brug verwijderd en wordt de permanente brug geplaatst. Uw tandarts controleert of de brug goed past. Er zijn mogelijk meerdere bezoeken nodig om er zeker van te zijn dat de permanente brug goed in uw mond past.

Het onderhoud van een brug
U moet op dezelfde manier voor een permanente brug zorgen als voor derest van uw gebit. De brug moet goed gereinigd worden, ook tussen de tanden en de pontic. Gebruik hiervoor een interdentale rager en/of flosdraad. Tweemaal daags goed poetsen met een fluoridetandpasta is ook belangrijk.

Als u de brug goed reinigt, vermindert u de kans op gaatjes en problemen aan het tandvlees. Maak regelmatig een afspraak met de tandarts om uw gebit te laten controleren en reinigen.

© Copyright Colgate-Palmolive Company 2010

Gerelateerde video's

Gerelateerde gidsen

Een gezonde mond op elke leeftijd

Een gezonde mond op elke leeftijd

Een gids over de ontwikkeling van het kindergebit vanaf de geboorte tot 18 jaar.

Gerelateerde producten

Mondverzoring en gebitsverzorging en categorie condities

ColgatePalmolive.nl  |  Colgate.nl  |  Juridische/Privacy-verklaring  |  Cookiebeleid  |  Contact
© Colgate-Palmolive Company. Alle rechten voorbehouden.
You are viewing the Netherlands site.