Colgate Oral and Dental Health Resource Center

Innovatieve tandpasta's die elk type gebit schoon en stralend maken.

Tandpasta's

Een tandenborstel voor elk type glimlach, ontwikkeld met comfort en resultaat in gedachte.

Tandenborstels

Helpt beschermen tegen bacteriën

Mondwater

Elk gebit is anders en heeft andere verzorging nodig. Colgate heeft een oplossing voor elk gebit.

Probleem oplossingen
Lettergrootte

De juiste orthodontistische behandeling voor uw gebit


Volgens de Amerikaanse Vereniging van Orthodontisten dragen 4,5 miljoen mensen in de Verenigde Staten een beugel of andere tandprotheses om te zorgen dat hun tanden recht komen te staan en ze een gezonde, prachtige glimlach krijgen1.

Zoals velen van ons weten is een orthodontist een tandarts met een extra medische opleiding voor de behandeling van beetanomalie (onjuiste beet), wat kan ontstaan door onregelmatige tanden en problemen met de kaak.

Waarom gaan tanden scheef staan?
Terry Pracht, DDS, voormalig voorzitter van de Amerikaanse Vereniging van Orthodontisten zegt dat zowel erfelijkheid als omgevingsfactoren kunnen zorgen voor scheefstaande tanden en problemen met de beet. Dr. Pracht vertelt dat teveel tanden, tanden waar te veel ruimte tussen zit en beetanomalie onder de erfelijkheidsfactoren vallen. Hij zegt ook dat scheefstaande tanden veroorzaakt kunnen worden door duimzuigen en het naar voren komen van de tong tijdens het slikken, en ongelukken aan de kaak (1).

Wat zijn de mogelijkheden voor het rechtzetten van tanden of het behandelen van beetanomalie?
De orthodontistische behandeling bestaat uit drie fasen. De eerste is het gebruik van hulpstukken om ruimte te creëren in de mond. Er worden bijvoorbeeld verbredingsmodules gebruikt om de breedte van het gehemelte te vergroten en er worden tongbalken gebruikt om de onderkaak te verbreden. Hierna volgt de actieve corrigerende fase, als de beugel op de tanden geplaatst wordt. Gedurende een bepaalde periode gaan de tanden dan recht staan en wordt de beetanomalie gecorrigeerd. Deze periode is gebaseerd op de ernst van de onregelmatigheid van de tanden en de kaakproblemen. De derde fase is de retentiefase nadat de beugel verwijderd is. In deze fase worden de tanden gecontroleerd via het gebruik van een retainer (uitneembaar of vast) en halfjaarlijkse bezoeken aan de orthodontist om een mooi gebit te behouden.

Verschillende soorten beugels
Beugels van meer dan 30 jaar geleden hadden grote metalen banden die om iedere tand vastgezet werden. Een beugel kan aan de wangzijde van de tanden en aan de tongzijde van de tanden vastgezet worden, afhankelijk van welke behandeling uw orthodontist aanraadt. Beugels, boogdraden en banden hebben vaak veel kleurtjes, waardoor kinderen en tieners het leuk vinden er een uit te kiezen.

Vandaag de dag worden kleine haakjes voor op de tand geplaatst, die gemaakt zijn van metaal of keramiek. De haakjes worden aan de voorkant van de tand vastgezet met een soort lijm en aan de achterkant van de tand wordt gebruik gemaakt van metalen banden. In de haken worden boogdraden geplaatst die gemaakt zijn van door warmte geactiveerd nikkel-titanium dat warm wordt door de temperatuur in de mond, waardoor het constante druk uitoefent op de tanden en ook tijdens het plaatsen van de boogdraden door de orthodontist.

Een nieuw alternatief voor een beugel is het Invisalign-systeem dat gebruik maakt van een reeks doorzichtige plastic bitjes die overdag of 's nachts gedragen worden om te zorgen dat de tanden recht komen te staan. Tijdens eten, tanden poetsen, stoken of flossen mogen de bitjes verwijderd worden.

Verzorgen van uw beugel
Uw orthodontist, tandarts of mondhygiënist geeft u grondige instructies over het correct schoonmaken van uw beugel. U kunt gebruik maken van veel verschillende tandenborstels: handmatig (speciaal ontwikkeld voor orthodontistische patiënten), elektrische of sonische tandenborstels. Vraag uw tandarts welke tandenborstel het beste voor u is. U moet tenminste 2 tot 3 keer per dag op een hoek van 45 graden van voor naar achteren poetsen. Let er ook op dat u tandplak op de aansluiting van het tandvlees verwijdert om gingivitis te voorkomen (ontstoken tandvlees). Zet de tandenborstel in een hoek op de aansluiting van het tandvlees en poets dan rustig om de beugel heen om tandplak en etensresten te verwijderen.

Het is heel belangrijk tussen uw tanden schoon te maken met een flossdraad en u kunt gebruik maken van een tandenstoker of interdentaal borsteltjeals er ruimte is tussen uw tanden. Het gebruik van een monddouche (waterpik) kan aan te raden zijn om voedselresten te verwijderen en het tandvlees te spoelen om ziekte- en geurveroorzakende bacteriën te verwijderen als u gingivitis hebt. Een antibacteriële tandpasta en vrij verkrijgbare antibacteriële mondspoelingen kunnen gebruikt worden in combinatie met de waterpik of alleen.

Een gezond gebit behouden na het dragen van een beugel
Nadat uw orthodontist heeft vastgesteld dat uw beugel verwijderd kan worden, is het heel belangrijk om een vaste of flexibele retainer ( een houder om tanden op hun plek te houden ) te dragen, zoals aanbevolen overdag of 's avonds. De flexibele retainer kan met warm water, tandpasta en een tandenborstel schoongemaakt worden nadat u het gedragen hebt. Als u het niet draagt, kunt u het in een plastic doosje bewaren.

Ga twee keer per jaar naar de tandarts om uw tanden professioneel te laten reinigen en maak regelmatig onderhoudsafspraken met de orthodontist.

© Copyright 2011 Colgate-Palmolive Company

Referenties:
1. Braces: Not Just for Looks, Causes of Crooked Teeth. Geëvalueerde informatie op http://www.enotalone.com/article/9045.html

Cosmetische tandheelkunde

ColgatePalmolive.nl  |  Colgate.nl  |  Juridische/Privacy-verklaring  |  Cookiebeleid  |  Contact
© Colgate-Palmolive Company. Alle rechten voorbehouden.
You are viewing the Netherlands site.